АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ДЕЦЕМБАР

ПАРТИЈА ШАХА С МАШИНОМ СУДЊЕГ ДАНА
Хабиб Ахмадзаде (аутор)

Радња и време збивања у роману смештени су у ирански град Абадан, поприште жестоких сукоба у доба иранско-ирачког рата (1980–1988). Иако је реч о вероватно најважнијој и највише коришћеној теми у савременој иранској књижевности, Партија шаха с Машином судњег дана сигурно је најуметничкија, а вероватно и најбоља, књига која говори о овом сукобу из угла његовог учесника.

Због важних иранских изворишта нафте у близини Персијског залива, Абадан је био честа мета тешких артиљеријских напада ирачке војске. Упечатљиве слике града под опсадом, а са врло необичним ликовима на сцени, од војника добровољца – осматрача непријатељских радара – до цивила: двојице јерменских свештеника, каприциозног инжењера и проститутке међу осталим, чине роман неконвенционалним штивом које избегава традиционални патриотизам, величање идеја или жртава (из књижевног периода такозване свете одбране). Једна од дискретних тема књиге је веза између ислама и хришћанства.

Овај роман освојио је Књижевну награду града Исфахана, Награду Свете одбране, Златно перо Ирана, проглашен је књигом године Удружења писаца и критичара, те књигом године Исламске Републике Иран.

ИСТОРИЈА БАЛКАНА (III издање)
Стеван К. Павловић (аутор)

У књизи Историја Балкана професор Павловић бави се различитим питањима које покреће новија повест ових простора – како историјом држава створених у борби за ослобођење од турске власти тако и ширим феноменима. Ова синтеза обухвата територију између Алпа и Дњестра, Црног, Егејског и Јадранског мора, а у хронолошком смислу она је симболично омеђена са два кључна датума – годином 1804. када почиње велики српски покрет за национално ослобођење, а завршава се с крајем II светског рата 1945. године.

Покушај разумевања историје Балкана, његових политичких, идеолошких, економских, друштвених и културних проблема као заједничких, помаже бољем и дубљем схватању реалности, међусобне зависности историје и тла, па чак и историје овог немирног подручја данас. Отворивши нова поља истраживања Балкана, аутор је упутио својеврстан изазов савременој светској и домаћој историографији.

НОКТУРНА: ПЕТ ПРИЧА О МУЗИЦИ И СУТОНУ
Казуо Ишигуро (аутор)

Беспрекорно прецизним и јасним стилом, добитник Нобелове и Букерове награде, Казуо Ишигуро, преплиће пет кратких прича у један потпуно нови свет испуњен тугом и хумором које повезује универзални језик музике. Судбине јунака ове књиге одређене су управо тим језиком: некада славни певач разводи се од супруге коју је волео и жени се млађом, која би могла да га испрати у његовим амбицијама; музички зависник нема много тога да понуди пријатељима осим свог мишљења; кантаутор који не налази своје место под сунцем и упорно иде на аудиције где га увек одбијају; џезер верује да ће пластичном операцијом лица направити успешнију каријеру; учитељ виолончелисте нашао је изванредан метод да развије таленат младог ученика. Музика је средиште живота Ишигурових јунака, агора у коју се сливају све улице њихових интересовања, и управо ће их она довести до неке врсте личног откровења.

Казуо Ишигуро важи за једног од најзначајнијих савремених писаца који ретко издаје књиге, али свака од њих оставља дубоки траг иза себе. Тако је и са овом збирком. Неодољиви шарм Ноктурна: пет прича о музици и сутону садржи све оне елементе Ишигурове прозе који су му обезбедили књижевни углед: течна, једноставна и резонантна реченица, заводљива снолика атмосфера, лепеза необичних карактера и занимљивих прича које нам увек гарантују јединствено читалачко искуство.

АВИЈАТИЧАР
Јевгениј Водолазкин (аутор)

Награђивани руски писац, кога називају „руским Умбертом Еком“, последњим романом Авијатичар оправдао је епитет грандиозног ствараоца, подаривши нам блиставу прозу о сећању и праштању, кривици и невиности, обликујући је истовремено и нежно и трагично, са снажном духовном али и литерарном димензијом, представљајући најмрачнији период руске историје XX века кроз судбину појединца, јер, како истиче, „политика је на маргини у односу на оно што се догађа у души човека“.

Јунак романа, вршњак столећа Инокентиј Платонов, буди се у болесничкој постељи и схвата да је изгубио памћење.

У нади да ће саставити конце свог живота, на наговор лекара, почиње да води дневник сећања, која му силовито навиру, употпуњена бојама, мирисима и звуцима ондашњег времена: Петербург, детињство у викендици, гимназија и прва љубав, револуција 1917. године, заљубљеност у авијацију, Соловки… али како је могуће да се тако јасно сећа појединости свога живота с почетка XX века ако су таблете које узима произведене 1999. године?

„Управо ће Авијатичар, а не Лавр, уз још два-три дела, представљати наше време у историји руске књижевности“. Дмитриј Биков

Овај роман је осуђен на успех!

БОЖИЋНА ПРИЧА
Алексић Дејан (аутор)

Дејан Алексић (1972), песник, драмски писац, аутор књижевности за децу.Објавио је осам песничких књига које су овенчане најзначајнијим књижевним признањима (,,Меша Селимовић“, ,,Бранко Миљковић“, Змајева награда Матице српске, ,,Бранко Ћопић“, ,,Борислав Пекић“...), али су и његове књиге писане за децу једнако запажене и награђиване. Иако је поезија претежни део његовог стваралаштва, у књижевности за децу цењен је и као приповедач, романописац и аутор позоришних комада. Његове песме и приче заступљене су у бројним антологијама и превођене на неколико европских језика. Живи и ради у Краљеву.

Награда Змајевих дечијих игара за књигу Божићна прича.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment