АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ДЕЦЕМБАР

ОСТАЦИ ДАНА
Казуо Ишигуро (аутор)

Казуо Ишигуро врхунским књижевним умећем осликава један свет у нестајању, кроз судбину човека који у остацима дана на један сетно меланхоличан начин говори о трагици живота, неоствареној љубави дужности, достојанству и оданости.
С фином иронијом и без трунке сарказма, Ишигуро мајсторски успева да дочара специфичност енглеског хумора, презир према америчким новотаријама или размишљања о оданости и верности.
Захваљујући јапанском пореклу Ишигуро је са јасније дистанце могао да види  и препозна оно што је најкарактеристичније и најпрепознатљивије у његовој новој домовини.
Филм Остаци дана са Емом Томпсон и Ентони Хопкинсом био је номинаван за осам Оскара. И то је један од ретких филмова који је успео савршено да дочара магију писане речи.

ЛАСИЦА И ЊИХ ДЕВЕТОРО
Паси Илмари Јескелеинен (аутор)

Роман Ласица и њих деветоро, Паси Илмари Јаскалаинена, јесте књига која је у 21. веку можда најрепрезентативнији извозни производ финске књижевности. Преведена на бројне језике, она данас обузима машту милиона читалаца широм наше планете.
Откриће постојања романа Злочин и казна у којем Раскољникова убија Соња, у локалној библиотеци малог финског места, покреће ланац догађаја. Попут завере финских штампара, који мењају делове књига, овакве ствари се не заустављају, грешке се појављују и у другим књигама и освајају их мењајући им садржину. Јозеф К. улази у Камијевог Странца, и помаже Мерсоу да побегне из затвора, а сам остаје да му се суди...

КОЊ УЛАЗИ У БАР
Давид Гросман (аутор)

Чувени израелски стенд-ап комичар плени пажњу и стиче славу где год се појави са својим заразним хумором, духовитим опаскама, незаборавним шалама и оштрим сатирама.
Једне вечери Гросманов јунак на наступ позива свог пријатеља из детињства, каснијег чувеног судију, јер жели да свима исприча причу свог живота и да са свима подели једну трауму.
И тако се то вече претвара у узбудљиву повест једног личног живота, једне породице и, на крају, читаве једне земље, са свим садржајима које подразумева и са свим изазовима које у модерном тренутку носи.
Гросман је написао велику и неодољиву књигу, ретко топлу и људску причу. Ова књига привлачи и не оставља равнодушним како својом насмејаном страном, пуном духовитих обрта и најчистијег хумора, тако и моћном причом о несвакидашњем човеку који је засмејао целу земљу, а сам се никада није смејао до краја и од срца.

ПРИЧА ПСИХОТЕРАПЕУТА
Ирвин Јалом (аутор)

Само десетак дана након америчког издања, пред домаће читаоце је стигла књига сећања и мемоарских записа О себи Ирвина Јалома, великог мага психотерапије. Свака његова књига је читалачки догађај првог реда, а ова је и више од тога јер је, према речима самог Јалома, ово и његова последња књига. Бавећи се годинама психотерапијским радом и завирујући у туђе животе, овога пута Јалом је своје списатељске и терапеутске очи усмерио према себи и свом животу – најранијем детињству, одрастању, родитељима, породици, образовању, избору медицине и психијатрије као професије, браку, деци, писању књига, свима који су утицали на њега... Описује догађаје из психотерапијске праксе, али не крије ни своја најдубља и најскривенија осећања, своје страхове, пише о старењу и варљивости сећања... Све је илустровано избором фотографија из албума породичног и професионалног живота.

РАСТКО НЕМАЊИЋ, ПОГЛЕД ДУЖИ ОД ВРЕМЕНА
Слободан Станишић (аутор)

Принц Растко, трећи син жупана Немање, од малих ногу привржен је књизи и читању. То доводи до неспоразума с учитељима од којих често више зна. Растко обожава природу и познаје лековите траве, што му доноси предност кад је најважније. Паметан је, искрен, праведан и несебичан, а из очију му блиста неодољив сјај.

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment