АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА АПРИЛ

СМИЉЕ И СУМПОР - Два војничка дневника 1916–1919
Приредили Данило Шаренац, Дуња Душанић

Књига „Смиље и сумпор“ прати судбине двојице вршњака који су мобилисани у чувене ђачке батаљоне 1914–1915. године и који су, пролазећи кроз нека од најгорих искустава Првог светског рата у Србији, бележили своје доживљаје у дневницима.

SMILJE-I-SUMPOR-Dva-vojnicka-dnevnika-19161919

ЧОВЕК У БЕЛОМ - Роман о апостолу Павлу
Џони Кеш (аутор)

"Колико сам ја могао да измерим, не рачунајући паузе у дијалогу између Исуса и Павла, а према Павловом сведочењу у његовим посланицама, разговор је трајао отприлике један минут, можда неколико секунди мање. Па ипак се свет променио због тог једноминутног разговора. Био је то најпресуднији минут у историји човечанства. Тај минут је обележио судбину небројених милиона људи који ће се тек родити. Ниједан догађај још од рођења самог Исуса Христа није утицао на животе свих људи на овој земљи тако снажно као заповести које су дате и примљене у том једном минуту.“

čovek u belom

ЈА НИСАМ ЈА
Алексеј Слаповски (аутор)

Узбудљив роман о транзицији и о личном и колективном идентитету у времену транзиције.
Један од најбољих руских романа у последњих четврт века.
Главни јунак романа је обичан човек који живи, као и многи око њега, животом скромног грађанина. Он воли да посматра људе и да се уживљава у то како они живе и шта раде, а често пожели и да буде на њиховом месту, да живи њихов живот. Преокрет настаје онда када у себи открије способност да може и буквално, физички, да пређе у тело другог човека, остајући и даље он, а истовремено је и неко други. Тако ће Недељин у релативно кратком времену живети животом криминалца, популарног певача, шефа државе или анонимног алкохоличара.
Стално мењајући свој идентитет, јунак овог изврсног и духовитог романа показује зашто је лакше живети туђе животе од сопственог.

ja_nisam_ja_vv

КОРЕОГРАФИЈА МОРИЕНДИ
Боривој Герзић (аутор)

Тачка где се линија живота окончава понекад баца ново светло на  дотадашњи живот појединца. Монтењ је рекао да се о једном животу  може судити тек кад се зна његов крај и да онај који би људе поучио  како да умру, поучио би их и како да живе. Ова књига састоји се од  вињета које говоре о последњим тренуцима неких познатих људи  (јер је њихово умирање углавном добро документовано). Остаје  да се види да ли приче о њиховом одласку бацају другачије светло на  њихово дело (или га смрт ипак не дотиче) и да ли, овако сакупљене  заједно, говоре нешто више о људској судбини (или је реч само о крајње шароликој кореографији мориенди без икаквог посебног смисла).

originalslika_KOREOGRAFIJA-MORIENDI-Borivoj-Gerzic-125978587

ЛЕНА И ЊЕНЕ ХАЉИНИЦЕ (Едиција Минимики)
Жили Камел (аутор)

Едиција Минимики - најлепши начин да деца открију свет! Ово је идеална едиција за прво упознавање најмлађих са различитим културама. На путу око света, током којег у свакој књизи упознају традицију, културу, исхрану и географију по једне земље, друштво им праве нове другарице: Инес из Шпаније, Ема из Француске, Акико из Јапана, Мохеа са Тахитија и Лена из Русије.
Колекција обухвата сликовнице са налепницама, књиге у облику луткица и сликовнице са магичном причом о свакој јунакињи.

9788674784518

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment