АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МЕСЕЦ ДЕЦЕМБАР

ГРАДАЦ 200 - КРЛЕЖА

У предговору за овај број часописа "Градац", који је приредио лексикограф и писац Влахо Богишић , под насловом "Крлежино стољеће", наводи се да се тематска целина састоји од сто хронолошки распоређених и насловљених скица о животу и делу Крлеже и његових осврта.

„Крлежина је намера била обрачун са свима, па се може рећи да је он био за промену свега из корена. Али се поставља питање: шта данас може да се промени а да се не почне из почетка“ - каже уредник часописа Бранко Кукић.

krleza-gradac-200-67033

 ОНДА ЈЕ ДОШЛА ДОБРА ВИЛА – Љиљана Хабјановић Ђуровић

Реч је породичној драми о безусловној љубави која се одвија кроз различите фазе: када дете почиње да се одваја од мајке, када мајка почиње да губи дете, када мајка почиње да стрепи шта може да каже или уради њено дете, када мајка схвати да је њена љубав заиста безусловна. Ово је књига о тајнама и мудрости, о моћи и немоћи, о поразима и снази мајчинства, али, истовремено, и књига о духу времена у коме живимо, о борби добра и зла, која се непрекидно одвија у нашој свакодневици, у свакој породици и у сваком појединцу.

Књига опомиње младе да им слободу могу дати само они који их истински воле, а да сви остали користе обећања о слободи да би их заробили.

onda_je_dosla_dobra_vila_vv

ХРОНИКЕ 1 – Боб Дилан

Догодило се. Ипак и најзад: Боб Дилан је свој живот и перо узео у своје руке и дао нам на увид фрагменте свог богатог стваралаштва. После стотина књига и хиљада текстова које су о њему објавили други, ево га у улози сопственог тумача. Хронике нису стандардна аутобиографија нити само исповест; већ врло важан документ о времену и животима неколико последњих генерација друге половине 20. века које су верујући у утопију мењале све(с)т.

Дилан нам Хроникама показује како се истовремено бива учесник и сведок. Колико је (био) важан и јединствен учесник, сви смо знали. Сада видимо колико је и важан хроничар; бриљантног памћења, истанчаног запажања, књижевно оригиналног језика, непатетичне искрености, здравог хумора и умереног цинизма.

Дилан је писац који је научио како да искушава читалачко нестрпљење: Хронике се читају као најзанимљивији роман у којем ни редослед писања ни след догађаја нису хронолошки поређани. Као да је зажелео да нам каже како је његов живот низ хроника, али не и хронологија. Да ли је зато најавио Други и Трећи део ове књиге?

bob-dilan

МОЈ СЛАТКИ ЖИВОТ – Марија Жежељ

За тринаестогодишњу Нађу школа је попут гладијаторске арене, а на трибинама су популарне девојчице. Она бира да се повуче у један другачији свет у коме важе друга правила. Првак је државе у пливању у слободном стилу, облачи се неупадљиво, у слободно време воли да спрема колаче и не носи хаљине чак ни на рођендан млађе сестрице, чији је једини сан да буде принцеза кад порасте. А онда јој у живот улази шармантни Филип, њена прва симпатија и неко поред кога ће осетити како изгледа лакоћа живљења. Филип је део популарног друштва у чијем је срцу неодољива Нина и под њеним утицајем Нађа ће ускоро пожелети да постане неко сасвим другачији.

Али она нема искуства у гладијаторској арени и убрзо ће све поћи ужасно наопако...

moj-slatki-zivot-66451

 

НОВА ГОДИНА И БОЖИЋ - СЛАГАЛИЦА

Нова година и Божић долазе – а медведићи се спремају за празнике! Ових пет слагалица од по 48 делова садрже лепе слике умиљатих медведића који каче новогодишње украсе, клизају се око огромне јелке и певају божићне песме. Илустратор је направио савршене слагалице, које ће вам пружити забавне тренутке током читаве године!

nova-godina-i-bozic-slagalica-mladinska-knjiga_slika_o_4085220

 

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment