АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МЕСЕЦ МАРТ

ЖИВОТ ВИЛЕЊАКА
Мјуријел Барбери (аутор)

Мјуријел Барбери у овој инспиративној књижевној фантазији приповеда о Марији и Клари, незаборавним јунакињама у свету који се суочава са уништењем. Епска битка између сила које желе да поново успоставе хармонију у свету и оних који би да га заувек упропасте води се на земљи, али и у тајновитом свету измаглице, у којем живе вилењаци.Ово је, уз широку палету живописних ликова, безвремена прича о силама добра и зла, али и дирљива медитација о моћи природе, музике, уметности приповедања и љубави.

1

ДА СЕ НЕ ИЗГУБИШ У КРАЈУ
Патрик Модијано(аутор)

– А дете? – упитао је Дараган. – Имате ли неких вести о детету?
– Никаквих. Често сам се питао шта ли је било с њим... Како је чудно ступио у живот...
– Сигурно су га морали уписати у школу...
– Јесу. У Школу под шумом, улица Беврон. Сећам се да сам му једном написао оправдање за одсуствовање због грипа.
– У Школи под шумом можда би се могао пронаћи неки траг његовог похађања...
– Нажалост, не. Школа је срушена пре две године. Знате, била је то веома мала школа...

Дараган се сетио школског дворишта, тла посутог шљаком, платанā и контраста зеленог лишћа са црним тлом у сунчаним поподневима. За ту слику није требало да затвори очи.

2

ПРИНЦИП
Жером Ферари (аутор)

Фасциниран ликом немачког физичара Вернера Хајзенберга (1901–1976), који је, након што је развио чувени „принцип неодређености”, поставио основе квантне механике, за шта је добио Нобелову награду за физику 1932, један млади, отрежњени претендент на звање филозофа труди се да кроз животни пут тог изузетног научника, суоченог са успоном нацизма, сагледа размере зла какво је и даље на делу у савременом свету, покушавајући истовремено да прихвати одговорност за неиспуњеност и мањкавост сопственог живота.Решење се, међутим, не налази ни у циничном и разочараном погледу на стварност, који човеку пружа лажан осећај да му је „све јасно”. Можда излаз представља отварање према универзалним и непролазним лепотама света, али питање је да ли су људи уистину кадри за то.

3

ТАЈНА ЖУТЕ СОБЕ
Гастон Леру(аутор)

Једне октобарске вечери 1892. у дворцу Гландије, мало пре поноћи, радећи у својој лабораторији у друштву слуге, професор Станџерсон из суседне собе чује позив у помоћ своје ћерке. Обојица похитају ка соби, али врата су затворена са унутрашње стране, као и капци јединог прозора. Кад су коначно пронашли девојку која издише на поду, од убице је остао само крвави траг руке на зиду и слугин револвер. Неразјашњени покушај убиства је мистерија за све, на чијем ће разоткривању радити репортер Рултабиј.

4

ЕЛЕМЕНТАРНЕ ЧЕСТИЦЕ
Мишел Уелбек(аутор)

Елементарне честице прича је о двојици браће, али права тема овог романа заправо је разобличавање савременог друштва и претпоставки на којима оно почива, и то политички крајње некоректно, уз много јетких и продорних опаски о свему и свачему, од антропологије до садржаја женских магазина. Штиво час забавно, час опоро, штиво разгневљујуће, потресно и дубоко, које се доживљава стомаком.

5

ЏУКАЦ КУЦОВ
Даниел Пенак(аутор)

Какве то поуке могу да добију деца од једног пса луталице, па још да те поуке буду праве животне мудрости? Чему то могу да нас науче уличне скитнице, којима је највећа жеља да их људи усвоје и тако се спасу сигурне смрти у штенари? Зар њихова судбина није нешто што је сасвим, сасвим далеко и друкчије од живота којим живе деца, окружена љубављу, васпитавана у кући и у школи?

Да писац ове књиге, Данијел Пенак, није радио као наставник француског језика у школи, да није толико добро упознао дечју душу, да није добро упознао и псећу душу (јесте, и пси имају душу), те животне поуке из књиге Џукац Куцов не би биле толико мудре. И ви у овој његовој књизи не бисте толико уживали. И не бисте, заједно с Куцовом, толико патили што га нико неће, због његове ружноће. И не бисте се, заједно с Куцовом, толико смејали када га метлом гањају по соби јер, због те његове ружноће, помисле да је пацов. Џукцу из ове књиге као да је било суђено да заврши сам, одбачен од свих – али га је спасла не толико животна мудрост, коју је стекао после многих недаћа, колико добродушна наивност и жеља за учењем.

6

ГАША ШЕПРТЉА
Андре Франкен(аутор)

Врхунски трапавко, мајстор гафа, добронамерни штеточина, натприродно талентован да изазове пропаст, јунак Андреа Франкена који не уме да учи на својим грешкама насмејаће и орасположити сваког читаоца!Гаша шепртља ради као архива у редакцији магазина Спиру. Њему апсолутно несвојствене уредност и организованост које такав посао подразумевају, Гашу уваљују у безбројне проблеме, редакцију доводе до ивице пропасти, а колеге до руба нервног слома. Међутим, он није обична ленштина.

gasa_seprtlja_komplet_1_-_10_makart

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment