АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МЕСЕЦ МАРТ

ХАЈДЕ ДА ПРИЧАМО О... Умеће комуникације с децом
Јелена Холцер (аутор)

ДА ЛИ СТЕ ОНАКАВ РОДИТЕЉ КАКАВ ЖЕЛИТЕ ДА БУДЕТЕ?
ДА ЛИ МИСЛИТЕ ДА МОЖЕТЕ БИТИ БОЉИ?
ДА ЛИ БИ ВАМ УМЕЋЕ КОМУНИКАЦИЈЕ ПОМОГЛО ДА ПОСТАНЕТЕ ТАКАВ РОДИТЕЉ?
Наш утицај на децу је свакодневни процес. Начин на који се понашамо према деци формира њихове емоције, утиче на њихове поступке, обликује њихове особине.
Какав ће животни став ваше дете имати зависи управо од вас и од порука које му комуникацијом преносите.
Позивајући вас на разговор, дете неретко позива у помоћ. Отвара врата. На вама је да то препознате и да та врата стално држите отворена, или барем одшкринута. Међутим, комуникација с децом често се своди на низ неспоразума и грешака типа „изгубљен у преводу“, јер оно што сте мислили – нисте рекли, а оно што су деца чула – нисте ни помислили. Зато, уколико добра комуникација као начин вашег међусобног споразумевања изостане, дете постепено губи наду да у вама може имати одговарајућег саговорника. Престаће да вам се поверава или да вас пита за мишљење, а у покушају да избегне неку од ваших критика прибегаваће лажима. Она одшкринута врата се тада затварају, у многим случајевима – заувек.
Комуникација се учи. Вежбајте. Почните одмах.

HAJDE DA...


ОБИТЕЉ

Захар Прилепин

Соловецки архипелаг, на северу Русије, у Белом мору. На та удаљена острва непослушне је у прогонство прво почела да шаље Катарина Велика, а сурова традиција наставља се и након Октобарске револуције 1917, када је ту основан Соловецки логор специјалне намене (тзв. СЛОН), први из нове мреже кажњеничких логора која је касније прекрила цео СССР.

Крај је двадесетих година. Последњи чин драме сребрног века. Широко платно Бошових размера. Са десетинама ликова, са јасним траговима прошлости и одблесцима претњи у будућности – и читав живот који се сместио у једну јесен. Величанствена природа – и клупко људских судбина, у ком је немогуће разликовати џелате од жртава. Трагична историја једне љубави – и историја читаве државе са својим болом, крвљу, мржњом, одражена је у Соловецком острву, као у огледалу. Моћан метафизички текст о степену човекове личне слободе и о степену човекових физичких могућности. То је нови роман Захара Прилепина, то је Обитељ.
Обитељ је реч словенског порекла, и осим што значи „породица”, значи и манастирско братство, територија манастира, сви манастирски објекти... У речнику Матице српске, осим значења „породица”, наведено је и ово друго значење – обитељ је „манастирско братство”. Занимљиво је да Николај Велимировић у својм књигама користи реч „обитељ“ управо у овом значењу. Радња Прилепиновог романа догађа се у Соловецком манастиру и односи се на „обитељ“, зато је и наслов у преводу на српски остао аутентичан.

OBITELJ

СЕСТРЕ ПАЛАВЕЈЕВ: У ОЛУЈИ ИСТОРИЈЕ
Алек Попов

“Алек Попов је написао први партизански роман од времена пада комунизма. Оживео је те кипове тако да их разумеју генерације које су комунизам искусиле само кроз магловита сећања својих родитеља и њихових родитеља. Натерао је читаоце да се смеју и плачу истовремено.” Кристофер Бакстон, писац и преводилац

POPOV

РАЗГОВОРИ СА ДАЛАЈ ЛАМОМ
Жан Клод Каријер

Познати француски сценариста, Жан Клод Каријер, објавио је разговоре са Далај Ламом, у којима духовни вођа Тибета говори како о проблемима савремене цивилизације тако и о духовности и основним поставкама тибетанског будизма.

DALAJ LAMA

СВИ СУ У ПРАВУ

Паоло Сорентино

Тони Пагода, певач забавне музике, тврдоглаво је заљубљен у живот. Има бурну прошлост, премда му је тек четрдесетак година. Могло би се рећи да је Тони симбол сваког претеривања: велики потрошач свега, од дроге и женâ, до пријатељства и нежности. Овај несвакидашњи роман тока свести говори и о крепкој и напредној Италији од пре пола века, када је главни јунак имао све што је могао да пожели. Али „ако почињеш животу да дајеш смисао, значи да си остарио“, говори сам себи Тони П., загледан у суштину и комичност старости, која почиње да га начиње, и откривајући сумануте разлоге који поједине људе чини успешним, а друге – потпуним губитницима.
Када живот постане превише сложен, он схвата да је дошао час за промену и одлучи да нестане. Настањује се у Бразилу, кида све везе с Италијом, и годинама живи у привидној слободи. Ипак, судбина све преокреће. Осетљивог на пријатељство, Тонија ће нови, ненадано стечени пријатељ повезати с наручиоцем необичног концерта, који ће га после две деценије вратити у Италију.

SVI SU U PRAVU

СТАРИНСКИ КУВАР ЈУЖНЕ СРБИЈЕ
Гордана Ристић, Марија Јанковић

KUVAR
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Kuvar-sa-starinskim-jelima-juzne-Srbije-prodaje-se-sirom-sveta.sr.html

 

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment