АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МЕСЕЦ НОВЕМБАР

ДОКТОР ГЛАС
Јалмар Седерберг (аутор)

Сабласна прича о доктору Гласу смештена је у Штокхолм током последњих година деветнаестог века. Доктор, проблематичан и саосећајан човек, приповеда чудну причу о Пречасном Грегоријусу и његовој лепој жени. Грегоријус, стар и непријатан свештеник угрожава њено физичко и психичко здравље. Она се консултује са доктором Гласом, који по први пут крши етичке принципе свог занимања и користи потпуно нетрадиционалне методе да би јој помогао. Али када жена пронађе љубавника, доктор Глас се заљубљује у њу, и тако настаје неподношљива ситуација.

doktor-glas-small

ЛУТКАР
Јустејн Гордер (аутор)

Јакоп је усамљеник и изопштеник; чудак и, од рођења, слепи путник у сваком друштву. Одлази на сахране непознатих људи, јер се једино ту осећа припадником неке велике фамилије. На њима показује свој први велики таленат – причање прича, које људи увек опчињено слушају. Друга страст је откривање веза међу језицима. У недостатку своје, наш јунак припада једино индоевропској језичкој породици, у којој проналази утемељен идентитет. Има једног блиског пријатеља, Пелеа, који га увлачи у бизарне ситуације.

Луткар је изненађујући, надреалан роман, лудо одважан изнад свега. Читалац мора допустити Гордеру да га поведе на другачије и забавно читалацко искуство кроз ову необичну породичну хронику. Истовремено, ово је само дирљива, инспиративна прича о усамљености, о блискости, о смислу живота.

Гордерова изузетна приповедачка енергија, позната из његових претходних књига, и у овој буди нашу радозналост и преплављује нас суштинским животним питањима у којима наилазимо на тако једноставне, а тако моћне реченице: „Усамљеност се лакше подноси у самоћи него у пару“; или: „Већина дечака зна све о васиони, а астрономи само крше руке и признају да им ништа није јасно.“

view_image

СВЕ ЧЕГА СЕ НЕ СЕЋАМ
Јунас Хасен Кемири (аутор)

Све чега се не сећам је роман о љубави, пријатељству и насиљу. Неколико судбина се муњевитом брзином судара у Стокхолму, а иза свих тих гласова назире се човек који бежи од самог себе. Чијим сећањима се може веровати? И шта се крије у ономе чега се не сећамо?
Све чега се не сећам узбудљива је прича о љубави и сећању. То је прича и о писцу који, употпуњујући контуре приче главног јунака Самуела, покушава да дође до истине о себи самом. Кроз разговоре с пријатељима, рођацима и комшијама израња Самуелов лик: вољени унук, веран пријатељ, силом позер… Користећи детективску нарацију, неизвесност и мењање перспектива, Јунас Хасен Кемири створио је причу која нас хвата за врат и не пушта док нас истовремено изазива да сагледамо себе саме и свет око нас на нове начине.
Испричано Кемиријевим карактеристичним стилом, роман Све чега се не сећам је емоционална вожња ролеркостером која обећава да постане класик садашњице.

sve-cega-se-ne-secam-200x0-000007231181

ПИСМА ИЗ ДОНБАСА
Захар Прилепин (аутор)

Захар Прилепин је руски писац, ветеран рата у Чеченији и члан Национал-бољшевичке партије.

prilepin

СУПЕРУВЦЕ
Бел Сиси (аутор)

Добитник Њуберијеве медаље за 2015. годину
Добитник Ајзнерове награде за најбољу стрип-публикацију за децу (од 8 до 12 година)
Полазак у нову школу је страшан, а још је страшнији кад вам је за груди прикачен огроман слушни апарат! У старој школи, сви у Цецином одељењу били су глуви. Овде је другачије. Она је свесна тога да деца зуре у њено фонично ухо, моћно помагало које јој омогућава да чује учитељицу. Штета што оно истовремено одбија њене потенцијалне пријатеље.
Потом Цеца долази до невероватног открића.

superuvce-66283

РОМАНСА СА СЕНКОМ / скривена моћ тамне стране људске душе
Кони Звајг, Стив Волф (аутори)

Мрачна пећина несвесног у сваком од нас чува наша забрањена осећања, тајне жеље, стваралачке импулсе. Временом те мрачне „силе“ почињу да живе властитим животом, образујући лик који тек интуитивно препознајемо: Сенку. Она је попут невидљивог близанца, странца који се налази у нама, а опет није ми. Када је на делу у сфери јавног живота, видимо како се наше вође, попут хероја-разбојника, с божанских висина срозавају у скандал и срамоту. У обичном, свакодневном животу, осећамо како нас преплављају гнев, опсесија и срам или како постајемо жртвом аутодеструктивних лажи, зависности или депресије.

romansa-sa-senkom-66871

 

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment