АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МЕСЕЦ ФЕБРУАР

-ЧИЗМАШИ
Драгослав Михаиловић (аутор)

Добитник Нинове награде.
„Узбудљива и потресна прича о трагици једне судбине и, посредно, пропасти једне државе у бурном историјском времену између два светска рата. Читалац све време прати јунакова загрцнута, сликовита и узбудљива казивања, на једној, и посредством различитих докумената бројне активности на подривању и слабљењу Краљевине Југославије, на другој страни, па тако на позадини реалног историјског времена, у којем се најављује глобална ратна катастрофа, роман разоткрива кризу једне каријере и трагични суноврат једног живота.“ Милета Аћимовић Ивков

IMG_8032

-ДОМИНАНТНА И НЕЖЕЉЕНА ЕЛИТА
белешке о интелектуалној и политичкој елити у Србији (XX-XXI век)
Латинка Перовић (аутор)

Нова књига Латинке Перовић „Доминантна и нежељена елита” почиње Добрицом Ћосићем а завршава се Радомиром Констатиновићем. У белешкама о интелектуалној и политичкој елити у Србији у 20. и 21. веку ауторка представља 13 портрета кључних личности које су на различите начине обележиле епоху комунизма и закаснеле демократске транзиције. Расцеп међу личностима окупљеним у књизи је израз никада решене дилеме куда ће Србија кренути, истичу рецензенти.
Доминантни и нежељени. Тринаест личности, кроз чије портрете историчарка Латинка Перовић објашњава како су утицали на наше време, слика су два лица српског друштва, доминантног и његове алтернативе, која у врло ретким историјским тренуцима изађе на главну сцену, али одатле је још брже склоне и учине све да буде заборављена, наводи истопричарка и рецензенткиња књиге Дубравка Стојановић.

IMG_8042
-ЧУДАН ОСЕЋАЈ У МЕНИ
Орхан Памук (аутор)

„Има генијалности у лудилу Орхана Памука.“
Умберто Еко

Чудан осећај у мени је љубавна прича и у исти мах модеран еп. Роман на којем је нобеловац Орхан Памук радио шест година, објављен у Турској децембра 2014. године, приповеда о животу у Истанбулу бозаџије Мевлута и његове љубави којој је три године слао љубавна писма. Више од четрдесет година, у раздобљу између 1969. и 2012, Мевлут на истанбулским улицама продаје кисело млеко, бозу, пилав, чувар је паркинга. Посматра како улице испуњавају различити људи, како се велики део града руши и наново гради, како свет пристиже из Анадолије и стиче богатство; с друге стране бива сведоком преображаја, политичких трвења и преврата кроз које земља пролази. Увек га копка шта је извор нечег што га чини друкчијим од осталих, тог чудног осећаја у њему. Али никада не престаје да мисли на продају бозе у зимским вечерима и на то ко је у ствари она коју воли. Да ли је у љубави важнија човекова намера или његова судбина? Да ли наша срећа или несрећа зависе од наших избора или нам се догађају мимо нас? У потрази за одговорима на ова питања, роман Чудан осећај у мени даје слику сучељавања породичног и живота града, гнева и беспомоћности жена унутар дома.

„Памук је највећи живи писац.“
Ле Поинт, Француска
Књиге Орхана Памука преведене су на преко шездесет светских језика и продате у милионима примерака.

IMG_8035

-ИСЛЕДНИК

Драган Великић (аутор)

Добитник Нинове награде за 2015. годину!

Вест о мајчиној смрти затиче писца у Будимпешти и постаје повод за отварање емотивне црне кутије, за расплитање вишеслојних прича и детективско проницање у свакодневицу времена које више не постоји. Ова књига садржи оно по чему је Великић препознатљив: савршен осећај за детаљ, језичку прецизност, бриљантно избрушен стил. Роман о мајци постаје аутопоетичка исповест али и повест о земљи и људима којих више нема.

Без имало сумње, до сада најбоља Великићева књига.

„Није ли свако писање подношење извештаја? Пре свега себи. Да ли се писац увек разоткрива? Завиривање у сопствену утробу не може бити ствар књижевне тактике – његова исходишта су дубље, суштинске природе. Оно по чему се Иследник издваја је његов сасвим лични тон. Саморазоткривање. Писац без маске. Проницање у хемијски састав ваздуха дисаног у детињству. Призивање топлине осмеха старих преко стотину година. Филмови који се стално репризирају. Мириси. Гласови. Звукови. Предмети. Опсесивне слике...“ Небојша Миленковић

„Много људи пише, али је мало правих писаца какав је Великић. То је уживање у чистој литератури. Његова реченица вас увек води даље, као што је у музици чинио Хендрикс.“ Горчин Стојановић.

IMG_8037
- КЋИ ТРГОВЦА СВИЛОМ
Сали Гарднер (аутор)

Јунакиња овог бајковитог, мајсторски обликованог дела, Коријандер, прича о свом одрастању, делом у седамнаестовековном Лондону а делом у вилинској земљи. Блистави вилински свет, у коме нема смрти, беде и болести, крије зла друге врсте. Коријандер ће морати да се супротстави страхотама оба света, вилинског и пуританског Лондона, да би спасла људе које воли и одбранила вредности које не могу да наруже ни мрачне силе, ни политички преврати, ни зла коб. Савршен спој књижевне фантастике и историјског романа, ова књига је једнако хваљена због бескрајне маштовитости ауторке, као и због њене способности да прецизно дочара живот некадашњег Лондона. Приповедачка вештина и лепота језика Сали Гарднер достојни су највећих мајстора енглеске литературе.
Управо је роман Кћи трговца свилом привукао пажњу критике и публике на дела Сали Гарднер, славне британске књижевнице, добитнице Карнегијеве медаље и бројних других престижних признања за стваралаштво за децу и младе.

IMG_8031

Градскa књижарa, Омладинска 59 Краљево

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment