АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА НОВЕМБАР

МЕШАВИНАР
Александар Добријевић (аутор)

Мешавинар, фасцинантно је штиво које се чита у једном даху, опис вишеструке љубавне одисеје главног јунака на релацији Београд -Канада, проткане идејом о лечењу љубавних и других патњи читањем, има у себи нешто од француских и енглеских романа безбрижног и лепршавог XVIII века…

„Могао бих без претеривања да кажем како је мешавинарење, у периодим мојих распадања или полураспадања, али и сасвим независно од тих периода, за мене представљало најбољи, можда и једини пажње вредан процес крпљења, који је, као процес, био прилично непривлачан мојим најбољим пријатељима, који јесу поштовали ту моју уврнуту страст ка читању свега и свачега, али су је сами били лишени, па су процес крпљења пријатеља, онда кад је тај процес био неопходан, радије схватали и у погон пуштали као софистицирани облик глупирања, који је на неки начин могао бити у вези са одржавањем и неговањем детета у себи, што сам све имао на уму док сам размишљао како да своју млађу, депресивну, али и иначе преозбиљну сестру закрпим пре него што њено распадање узме маха.“

БАКАКАЈ
Витолд Гомбрович (аутор)

Витолд Гомбрович један је од највећих пољских писаца XX века. Бакај је прва његова књига, написао ју је врло млад. Првобитно је објављена под насловом Мемоари незрелог доба, у другом издању добила је назив по улици у Буенос Аиресу у којој је живео. Написао је неколико романа који су га прославили, а чувен је и његов Дневник 1953-1969.

ТАЈНИ ЖИВОТ ВЕЛИКИХ ПИСАЦА, све оно што вам наставници никад нису рекли о највећим светским писцима - Robert Schnakenberg

ПРОГРАМИРАЊЕ - КЛАСЕ И ОБЈЕКТИ
Душа Вуковић (аутор)

Књига је намењена свима које интересује објектно оријентисано програмирање, развој класа и рад са објектима у креирању апликација. Неопходно је бар основно познавање програмирања да би могао да се прати садржај књиге. Сви примери су урађени у програмском језику Ц#.

Књигу могу да користе и професори и ученици као приручник за предмете чији програм покрива развој класа, као што су:

Програмирање и програмски језици у трећем разреду Рачунарске гимназије,

Програмирање и програмски језици у трећем разреду Математичке гимназије,

Објектно оријентисано програмирање у трећем разреду гимназије за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику,

Програмирање у трећем и четвртом разреду профила Електротехничар информационих технологија и Програмирање у четвртом разреду профила Електротехничар рачунара у електротехничким школама.

Све теме су обрађене искључиво кроз мноштво практичних примера креираних аликација чији је комплетан код изложен у тексту. Примери углавном приказују дефиницију неке класе, након чега следе једна или више апликација у којима се користе објекти написане класе.

    

DIE BRÜCKE ÜBER DIE DRINA – (На Дрини ћуприја)
Иво Андрић (аутор)

Das Nobelpreiskomitee, das Ivo Andric den Nobelpreis für Literatur im Jahr 1961 verlieh, betonte in der Begründung für diesen Preis die epische Kraft des Romans Die Brücke über die Drina, welcher im Jahr 1945 das erste Mal veröffentlicht wurde. Der Preis war mehr als berechtigt, denn Die Brücke über die Drina ist, wie ich meine, eines der scharfsinnigsten, klangvollsten und am sorgfältigsten konstruierten Werke der Prosaliteratur des 20. Jahrhunderts.

ЕМА И ТЕСЛА 2: РАКУН КОЈИ ЈЕ ХТЕО ДА ОПЕРЕ ЦЕО СВЕТ
Иштван Лакатош (аутор)

Предалеки Велеград је поново у опасности! И не само овај град, већ ЧИТАВА ПЛАНЕТА! Космички ракуни опседнути чистоћом крстаре свемиром гланцајући сваки његов кутак: планете, комете, метеорске ројеве, чак и црне рупе рибају док не постану блиставобеле. Пошто је већина живих бића помало штрокава, зли ракуни су почистили и становнике многих планета, а сада је на ред дошла и ЗЕМЉА.

Кад се ракунски свемирски брод у облику веш-машине појави на небу, Земљани ће окупити специјалну спасилачку екипу коју чине јединствени и неупоредиви геније НИКОЛА ТЕСЛА, његови клонови (Суперхерој Тесла, Галактички Тесла, Господин Човек Тесла, Млеко у кеси Тесла и неки још бескориснији), довитљива девојчица Ема, штребер Варнава (са нимало штреберским тајним моћима), инспектор Мушкатла и армија уредних бакица наоружаних четкама и метлама, а спасиоце предводи лукава тета Чисменка која мрзи прљавштину и неред скоро исто колико и космички ракуни.

Открићемо вам једну тајну: други део серијала о Еми и Тесли је још смешнији и забавнији од првог!

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment