АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ОКТОБАР

4321
Пол Остер (аутор)

Дело које започиње причом о емигранту Европљанину који на острво Елис стиже првог дана 20. века, поседује све што је потребно да буде оквалификовано као велики амерички роман. Но Остер исписује причу шаљиву и непредвидљиву, сувише личну, сувише засновану на сопственом искуству, да би се могла назвати свачијом. Ипак, довољно је и само то што је створио роман који слави слободарске вредности пишчеве генерације – од љубави према уметности до залагања за правду – у времену у ком су обе на удару.

УБИСТВО КОМТУРА - ДЕО 2, МЕТАФОРА СЕ КРЕЋЕ
Харуки Мураками (аутор)

"Ако имате жељу да почнете да читате Муракамијева дела, најбоље крените од ове књиге." Асахи Шимбун

Већ је у овом првом делу романа јасно да је Мураками у Убиству Комтура успео да обједини готово све главне и препознатљиве особености свог писања уз дубоке, слојевите и далековиде опсервације о савременом свету.

Главни јунак је сликар, портретиста на гласу, који се после развода повлачи у викендицу свог друга чији је отац познати сликар старије генерације. Једног дана на тавану проналази скривену слику „Убиство Комтура“, која у традиционалном јапанском стилу приказује истоимену сцену из Моцартове опере Дон Ђовани.

РИЗНИЦА МИСЛИ
Милена Митровић (аутор)

Ова ризница драгоценог духовног блага представља збирку вредних и мудрих мисли. Сви изабрани аутори у овој књизи, живећи свој живот на сопствени начин, јединствени су. Синергија њихових вечно умних и дубоких речи обликује и одсликава зрелост људске цивилизације. Њихова дела говоре уместо њих. Њихове речи могу да нас инспиришу, подстакну, замисле, да нам открију нове видике, углове и путање које до тада нисмо уочавали, да боље спознамо и разумемо себе, друге и свет око нас. Зато, мудре мисли надживљују своје творце и остају као вечно надахнуће за будуће генерације. Ова књига има за циљ да допринесе тој мисији мудрости, чинећи их доступним што ширем кругу људи.

У ОДБРАНУ СРЕЋЕ
Матје Рикар (аутор)

Сви тежимо срећи, али како је пронаћи, задржати, дефинисати? На то питање, пре свега филозофско, које западњачки мислиоци дочекују с песимизмом или поругом, Матје Рикар налази будистички одговор: захтеван али лековит, оптимистичан и приступачан. Престанимо да упорно тражимо срећу ван нас самих, научимо да гледамо у себе, престанимо да гледамо само себе, прихватимо приступ који је истовремено медитативан и алтруистичан...

ФРИДРИХ НИЧЕ
Штефан Цвајг (аутор)

„Трагедија Фридриха Ничеа је монодрама: никакав други лик она не поставља на кратку сцену његовог живота до њега самог. У свим чиновима, који се обрушавају као лавине, тај усамљени борац стоји сам, нико му не прилази, нико му се не противи, ниједна жена не ублажава нежним присуством напету атмосферу. Сваки покрет полази једино од њега и сваљује се опет једино на њега...“ Штефан Цвајг

КАУБОЈ КОСТА И ГРОЗНИ ФРЕНК
Ева Мушински (аутор)

Каубој Коста живи усред Дивљег запада на ранчу „Срећица“ са својим пријатељицама свињом Цицом и кравом Ружом. Ранч је окружен шумом кактуса која их штити од бандита и којота, али због које их слабо ко посећује. Да би стигао на време у град да дочека своју баку, каубој Коста мора ноћу да прође кроз ту шуму кактуса, а Грозни Френк, опасни разбојник, све време му је за петама. Сутрадан, тачно у подне, доћи ће до обрачуна с потпуно неочекиваним исходом… Уживајте у узбудљивој причи пуној авантура и обрта и привлачним и духовитим илустрацијама. Величина слова и обим текста прилагођени су деци старијој од шест година.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment