АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ОКТОБАР

ЗАКОПАНО ОГЛЕДАЛО
Карлос Фуентес (аутор)

Посежући за једним од својих омиљених симбола, огледалом, Карлос Фуентес приказује одраз идентитета народа с обе стране Атлантика. Концизно и прецизно, беспрекорном списатељском техником, кроз етнички бујну, историјски бурну и културно-интелектуално богату Шпанију, описом природе, обичаја, религије, паганског култа Хиспанске Америке, постављањем питања о пореклу и смислу постојања народа који говоре истим – шпанским – језиком, мексички писац у интраисторијском дијалогу проговара о митовима, боговима, музици, уметности, храни, личностима које су обележиле разне епохе сложених повести Шпаније и Латинске Америке, како би растумачио културни идентитет хиспаноамеричког човека.

ПИТАЈ ТАТУ
Јан Балабан (аутор)

Доктор Јан Недома недавно је преминуо, оставивши за собом троје одрасле деце и седамдесетогодишњу удовицу. Емил, Ханс и Катарина покушавају да се изборе са личним проблемима и туробном свакодневицом која их је задесила након очеве смрти. Ускоро почињу да примају необична писма од очевог старог пријатеља у којима се тврди да је Јан Недома био злочинац јер је допустио себи да изиграва Бога – одлучујући по сопственом нахођењу који ће пацијенти имати право на живот, а који не. Та писма, узнемирујући снови, сећања на догађаје из детињства натераће јунаке овог сноликог романа да се дубоко преиспитају и присете неких детаља из очевог живота из сасвим другачије перспективе. Тако ће испливати на површину да је дух ере комунистичког режима у Чешкој још увек присутан.
Балабан пише смиреним, поетским језиком о потрази за идентитетом, пролазној младости, суочавању с губитком људи које волимо... А када падне ноћ и све скривене успомене и мисли покуљају из човека, свако од нас се може препознати у сцени буђења Марије Недомове, када након смрти мужа схвати да то што се помакло није ни слепић ни шарка, већ окрутна мисао која јој сада у ноћи кида драгоцен сан. Та окрутна мисао као да сажима сав животни бол који можемо осетити током свога века, али управо она у једном тренутку постаје покретачка снага која ће нам помоћи да се носимо са најтежим животним искушењима и наставимо даље.

ТО
Стивен Кинг (аутор)

Група одважне деце, која је лета 1958. сишла у канализацијску мрежу испод уклетог градића Дерија како би уништила чудовишно створење, поновно је на окупу, двадесет осам година касније. Ове сада одрасле људе посвећене послу и расуте широм Америке, обећање из прошлости позваће натраг у Дери: То се опет покренуло и започело нову серију језивих злочина.
Историја се понавља: скоро сви учесници епске борбе сада су поново на броју, спремни да се опет ухвате у коштац с невероватним. То, међутим, зна да магија дечјег веровања у немогуће слаби с годинама и да чланови Клуба губитника као одрасли немају шансе у овој борби на живот и смрт, осим, можда, помоћу чаробног праха детињства…
Један од најбољих романа страве и ужаса, најамбициознији Кингов подухват, прича о страху, храбрости и дечјем пријатељству – књига коју никада нећете заборавити!

ПОРОДИЧНИ БУКВАР
Милица Новковић (аутор)

Стваралачко васпитање је емоционални утицај човека на човека,у дужем временском периоду, у одсуству ауторитарних васпитних модела. Стваралачко васпитање је емоционални утицај човека на човека без употребе ПРИНУДЕ, без КАЗНЕ, као спољашњег мотивационог средства. - без употребе ПОЗИТИВНОГ УСЛОВЉАВАЊА, без НАГРАДЕ као спољашњег мотивационог средства. - без употребе ПРЕЗАШТИЋИВАЊА човека од рада, реда и живота. - без употребе ВЕРБАЛИЗМА, својеврсног облика принуде, када од човека тражите да буде човечан у нечовечним, ауторитарним условима живота.

СВЕ ЈЕ У РЕДУ
Јасминка Петровић (аутор)

Понекад није лако бити млад. Много је изазова, дилема, емоција, неспоразума…Јунаци ове књиге не пристају на тескобу и таму. Они бирају љубав уместо страха.
Они трагају за новим даном, за слободом.
"Слушај, у реду је и ако се сложиш и ако се не сложиш са мном. Све је сасвим у реду."

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment