АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ЈАНУАР

БАШ КАКО ТРЕБА
 Јустејн Гордер (аутор)

„Назвао сам ову књижицу Баш како треба: Мала прича о скоро свему. Вероватно се сећате израза „баш како треба“ из старе бајке о Златокоси и три медведа. Златокоса једе кашу која је баш како треба, ни претопла ни превише хладна. Појам „Златокосина зона“, изведен из те бајке, астрономи често употребљавају када описују област око звезде у којој је температура „баш како треба“ да би се пронашла вода.
Ову књигу сматрам причом, нечим мало другачијим од традиционалног романа.... иако се драма протеже деценијама, сама прича одиграва се за само 24 часа.“ (Ј.Г.)

РУЖИЧАСТА МИШИЦА
Виктор Јерофејев (аутор)

Мали фантастично-политички роман за одрасле с детаљним описом подводног царства Цар-Дна, написан у име једанаестогодишње руске девојчице Марусје Мендељејеве
Руска Алиса зове се Марусја Мендељејева. Она је паметна, забавна, оригинална и сналажљива. Њена Земља чуда је подводна империја Цар-Дна, где су после олује потонули њени родитељи. Ту живе Краљ и Зли Гусан, Рак-Егзекутор, два Принца, Кловнови, Двоглава Свиња. А људи тону у вечности. И не скривају се иза потребе да буду бољи или лепши него што заиста јесу. Понашају се онако како желе, како су навикли, или онако како им нареде – коме је шта дозвољено.

И није све баш тако забавно како делује на први поглед, јер и власт Дна је на висини – нарочито када је у питању дубокоумна демагогија.

НАДЛЕШТВО ЗА БАШТЕ И РИБЊАКЕ
Дидје Декоан (аутор)

Радња је смештена у древном Јапану, у 12. век. Иако је био најумешнији ловац на шаране и опскрбљивао свете рибњаке царског града, Кацуро се утопио. На Кацуровој младој удовици Мијуки остало је да уместо њега до престонице однесе шаране отете од вирова реке Кусагаве. Са сламеним сандалама на ногама, повијена под обрамицом о којој висе корпе са рибама, не поседујући ништа осим неколико шака пиринча, Мијуки је кренула на путешество дуго на стотине километара кроз шуме и планине, од светилиштâ до свратиштâ, суочавајући се са олујама и земљотресима, са нападима пљачкаша и издајама сапутника, са окрутношћу подводачица и гневом капе, воденог чудовишта.

ЧУДОВИШТЕ ВОЛИ СВОЈ ЛАВИРИНТ, БЕЛЕЖНИЦЕ
Чарлс Симић (аутор)

Чудовиште воли свој лавиринт је књига кратких есеја, афоризама, записа и максима Чарлса Симића. Књига је настајала деценијама, а сада пред читаоце долази из песникових бележница, при чему се један део ове књиге први пут појављује управо у овој књизи на српском језику. Српско издање ове јединствене књиге илустровао је Предраг Кораксић Коракс.

ПУТ ПОД НОГЕ
Дејвид Хомел, Мари-Луиз Геј (аутори)

Нови наставак породичних путовања и авантура Чарлса и његовог брата са родитељима. Наставак романа Путујући циркус.
Овога пута породична одисеја води Чарлса у Француску, у дубоку унутрашњост ове земље, од које се он најпре ужасава, да би убрзо открио неодољиве чари игре и радосног одрастања.
Осим Француске, у којој ће се месецима задржати, ова породица путоваће и кроз
Шпанију и Италију.

АЛБУМ 37: АСТЕРИКС НА ТРЦИ КРОЗ ИТАЛИЈУ
Дидије Конрад, Жан Ив Фери (аутори)

37. ЕПИЗОДА АСТЕРИКСА - ПРВИ ПУТ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ!

Сенатор Јогуртус Бифидус, задужен за саобраћајнице у Римском царству, оптужен је да ненаменски троши новац за одржавање чувених римских друмова. Они су, наиме, у врло лошем стању... Како би то оповргао, Бифидус организује колску трку кроз Италију, отворену за припаднике свих народа познатог света.

За њу сазнају и Астерикс и Обеликс, па решавају да се окушају у вожњи тркачких двоколица. За Јулија Цезара, наравно, победа римског возача представља питање части. Каквим ће се средствима такмичари служити не би ли дошли до трофеја, видећемо у овој епизоди...

 

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment