АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ЈАНУАР

ЈАКОВЉЕВЕ ЛЕСТВЕ - Људмила Улицка

Велика породична сага Људмиле Улицке и савремене руске и светске књижевности.
Јаковљеве лестве у свом чудесном ткању обухватају причу о неколико генерација породице Осецки.
Та прича протеже се на читав један век, од 1911. до 2011. пратећи неке од најузбудљивијих и најважнијих токова руске и европске историје модерног доба.
Ова породична сага је и много више од тога, не само прича о великој историји и о личним искуствима, већ несвакидашње проницљива и подстицајна потрага за одговором на питања која опседају књижевност и филозофију од самих почетака: У којој мери је човек слободан или незадовољан? Како околности, ДНК или историја одређују или условљавају конкретног човека?
Главна јунакиња романа Нора Осецки је нови незаборавни женски лик модерне књижевности.

ИЗРАЕЛСКА ТАЈНА СЛУЖБА -  Миливоје Левков

Прва књига овакве врсте која се појавила код нас доживљава, ево, и своје треће издање у непромењеном облику. Она је својеврсна хронологија свих операција које је моћна и ефикасна тајна служба новоформиране државе Израел изводила широм планете. Тим пре што је с правом речено како је удео људи који су се бавили обавештајно-безбедоносним пословима у стварању те државе био далеко већи и значајнији од улоге политичара и разних административаца. Још од раније подстицани, интелектуалци су се прихватили – и добро овладали тиме – стицања знања о шпијунажи, методама обмана и превара, разних пефидија, а све у циљу да јеврејски народ преживи и буде слободан. Предност су имали у томе што су, за разлику од ЦИА-е и КГБ-а, били апсолутно јединствени према непријатељима и њиховој активности.

У свим земљама, тајне службе су табу тема, а података и информација никад доста. Управо зато што је немогуће доћи до оригиналних докумената службе, скривањем или ширењем дезинформација, било који истраживач се мора користити свим могућим траговима (новинарска открића, исповести бивших припадника и сл.) не би ли саставио колико-толику утемељену слику и обогатио фонд сазнања о теми – стога је ово дело Миливоја Левкова референтно дело за свакога кога занима рад израелске тајне службе.

1001 ФИЛМ КОЈИ МОРАШ ДА ВИДИШ ПРЕ НЕГО ШТО УМРЕШ - Стивен Џеј Шнајдер

Са преко милион и по продатих примерака на тридесет језика широм света, 1001 ФИЛМ КОЈИ МОРАШ ДА ВИДИШ ПРЕ НЕГО ШТО УМРЕШ слави најреволуционарније, најбоље и најкултније филмове свих времена, нудећи вам ризницу бритких, духовитих и информативних осврта. Покривајући више од једног века чудесног света кинематографије, овај врхунски и поуздани водич/историја/енциклопедија представља све оно што морате знати о остварењима које напросто морате видети, било да је то ваш омиљени филм или напросто треба да одлучите шта да гледате вечерас. На једном месту су најзначајнији филмови из свих земаља и свих жанрова, од акције и вестерна, преко анимираних филмова, комедија и документараца, до мјузикала, трилера, ноар филмова, кратких филмова, романси и СФ-а. Новопрерађено и ажурирано издање је богато илустровано од корица до корица са 500 оригиналних филмских плаката и стотинама чудесних фотографија, а хронолошки поређане одреднице вам омогућавају да брзо дођете до филмова за које можда нисте чули или да вас подсете на старе, добре класике и култне врхунце. Не само едукативно и информативно већ и прегледно, у њему ћете, поред врсно написаних текстова о сваком филму, наћи и цитате режисера и критичара, мало познате (и изненађујуће!) податке, занимљивости и тривију, што га истовремено чини најбољим прегледом филма на свету!

МАНАСТИР ЖИЧА – ЦЕНТАР АРХИЕПИСКОПИЈЕ, ЕПАРХИЈЕ И САБОРА У СРЕДЊЕМ ВЕКУ – Драгољуб Даниловић

Књига обилује подацима и чињеница о манастиру Жичи, средишту српске средњовековне културе и духовности и бави се Епископијама Цркве Христове у српским земљама до 1219. године, Жичком архиепископијом од 1219. године до пресељења у Пећ, границама и територијама Епархије жичке и властелинства манастира Жиче, жичким архиепископима и патријарсима средњег века и односу према суседним епархијама, архиепископима и патријарсима од 1219. до 1463. године.

КОМПЛЕТНА КЊИГА О ШАХУ – Елизабет Делби

У овом илустрованом приручнику пронаћи ћете све информације о правилима шаховске игре, њеном развоју кроз историју, као и приче о славним играчима и партијама.
Сазнаћете како да избегнете смртоносне замке, планирате лукаве потезе, покрећете ефектне нападе и браните своје фигуре како бисте обезбедили победу на шаховском пољу.
Приручник је погодан за почетнике свих година, али и све оне који желе да унапреде своју игру.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment