АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ЈУН

МЕСЕЧЕВ КАМЕН - ДЕЧАК КОЈИ НИКАД НИЈЕ ПОСТОЈАО
Сјон (аутор)

Година је 1918. и из Рејкјавика се може видети ерупција вулкана Катле како даноноћно боји небо. Живот у главном граду Исланда одвија се својим уобичајеним током упркос природној катастрофи, недостатку угља и светском рату који хара тамо у великом свету. Исланђани се спремају да постану суверена нација.
Дечак Мауни Стејтн живи у филмовима. Док спава, сања филмове у којима се претапају нити радње и његовог сопственог живота. На самом рубу друштва, он је посматрач епидемије шпанске грознице која широм земље узима хиљаде живота. Дечак активно улази у те животе.
Сјон, познат по шкртости на речима, зида причу о истовременом животу и смрти, реалности и машти, тајнама и открићима, историји хомосексуализма. Изнад свега, истражује начине на које фантазија обликује стварност и како снови и машта снажно утичу на свакодневицу.
Сјон је добитник награде за књижевност Нордијског савета 2005. године за књигу Птичје млеко (Геопоетика, 2005). Књиге су му преведене на тридесет пет језика.

sjon

НИЧЕОВ ЗАРАТУСТРА I ТОМ - белешке са семинара одржаног 1934-1939. године,
Карл Густав Јунг (аутор)

У мају 1934. године, у Психолошком клубу у Цириху, др Јунг је започео семинар о Ничеовом делу „Тако је говорио Заратустра“. Његови слушаоци – осамдесетак мушкараца и жена различитих националности и професија, лекара, аналитичара, студената на обуци – инсистирали су да за тему узме управо тог аутора и управо то дело. Тренутак у којем је семинар одржан – оних пет година између 1934. и 1939. у којима се Јунг “рвао и плесао” с том Ничеовом загонетном књигом - показаће се трагичним за европску цивилизацију. Одржан на енглеском језику, стенографисан и испрва преписан искључиво за интерну употребу, у штампаном издању ће се појавити тек 1988.

Niceov-Zaratustra-I-tom-68694

КЕРУАК - ГРАДАЦ 201-202 - Издавач: Уметничко друштво Градац

Нови двоброј часописа за књижевност, уметност и културу “Градац” из Чачка, посвећен је америчком књижевнику Џеку Керуаку, који је био један од оснивача битничког покрета и често називан “краљем битника”.
Двоброј “Градца” садржи седам Керуакових текстова, избор из његове поезије и два интервјуа која је Керуак дао познатим америчким новинарима Теду Беригану и и Вилијаму Баклију.
Објављени су и текстови о Керуаку које потписују Хенри Милер, Ален Гинзберг, Артур С.

Keruak-Gradac-201-202-68654

О ЧЕМУ ГОВОРИМ КАД ГОВОРИМ О ТРЧАЊУ
Харуки Мураками (аутор)

„Писати искрено о трчању значило је (готово) исто што и писати о себи. И зато никоме нећу замерити ако ову књигу буде читао као неку врсту мемоара који се држе теме трчања.
Оно што ове белешке садрже не бих назвао филозофијом по себи, али то свакако јесу извесни животни принципи. Они можда нису од великог значаја, али су у најмању руку веома личне лекције које сам научио вежбајући, уз патњу која је била питање избора. Можда нису ни општеважећи, али ако ништа друго, то сам ја, онакав какав јесам.“ Харуки Мураками (одломак из књиге)

murakami

ПРИЧА О НОВОМ ПРЕЗИМЕНУ
Елена Феранте (аутор)

Пред вама је друга књига толико хваљене и читане „Напуљске приче“ Елене Феранте. Елена и Лила сада су у својим раним двадесетим. Лила остаје заточена животом удате жене, а Елена наставља свој пут школовања и самооткривања. Две младе жене и даље негују сложену узајамну везу која их повремено чини врло блиским, а повремено их сасвим удаљава једну од друге. Свака се колеба између болног необазирања и најдубље љубави према оној другој. С тим компликованим и невероватно подробно описаним пријатељством у средишту свог емотивног живота, две девојке стасавају у жене неминовно плаћајући окрутну цену тог сазревања.

prica-o-novom-prezimenu

ЏЕРЕМАЈА 3
Ипен Херман (аутор)

„Америка белцима!“, викали су једни. „Црна сила – одмах!“, скандирали су други. Међурасни сукоби отргли су се контроли. Размирице окончава нуклеарни рат, сравнивши са земљом сва цивилизацијска достигнућа. Све се враћа на полазну тачку, у амбијент у којем влада закон јачега. У делићу секунде, „велика чистка“ вратила је амерички континент у средњи век. У доба хаоса. У таквом окружењу, двојица пријатеља, Џеремаја и Курди Малој, траже своје место под сунцем, суочавајући се са суровом природом новог света.

Dzeremaja-3-66703

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment