АЛЕКСАНДАР МАРИЋ

Ове недеље у рубрици "МОЈ ИЗБОР КЊИГА" гост нам је песник Александар Марић

„Сусрет са књигом као предметом, који је сам по себи тајанствен, јер садржи још неистражене просторе мисли или маште, био је за мене један од наузбудљивијих тренутака. Иако, морам да признам, многе књиге које сам добијао, а и сам куповао, као дечак нисам прочитао. Оне су стајале у мојој малој библиотеци сложене по величини и повезу. Временом се број непрочитаних књига смањивао, редом су наилазиле моћне садржине. Узбудљиво је било читати авантуре Винетуа Карла Маја, или Ока Соколовог из "Последњег Мохиканца", а касније, у средњошколским данима десио се сусрет са Достојевским уз повећање интересовања за филозофију и психологију. Редом су се низали: Маркесов роман "Сто година самоће", Борхесове и Бирсове Фантастичне приче, и, на крају, после свега, покушавам да се самостално изразим кроз књижевност и то поезијом. Постојали су узори, с једне стране то су краљевачки и панчевачки песници који су тада били у успону, а с друге, великани српске поезије: Павловић, Попа, Симовић, Раичковић, Миљковић и најпресуднији за мене, Иван В. Лалић. Поред њих откривам нову српску богословску литературу, Владику Николаја и Јустина Ћелијског. После тога почео сам и сам да библиотеци која још увек непрестано расте придружујем и своје скромне књиге.”

2 6 4

Загледан у живот (Књига промишљања свакодневице) – Иван Иљин
Ово дело руског филозофа, али и боготражитеља, надахњује многе наше савременике, међу којима су песници, филозофи, социолози, теолози, али и политичари. Иљин на један врло посебан начин, који се разликује од разних популарних издања из психологије, разрешава и демистификује стања човека у најобичнијим ситуацијама. Ако посегнете за овом књигом она ће бити само почетак једне духовне одисеје која се садржи и у другим Иљиновим насловима, као што су Поглед у даљину, Бела Гарда и Пут духовне обнове.

Историја и апокалипса- Бела Хамваш
У питању је избор есеја из различитих Хамвашових дела, који се углавном баве питањем кризе. Ту је криза друштва, криза уметности, посебно занимљива расправа о кризи образовања, о улози уметника и песника у апокалиптичном свету, као и размишљања о Бетовеновој уметности кога Хамваш назива „лоповом“ који поткрада небо. Ова књига представља одличан увод у трагање по широком Хамвашовом делу за кога неки кажу да подједнако дубоко говори о вину, као и о егзистенцијалним питањима.

Његошево песништво – Мило Ломпар
Ова књига представља своје врсну антологију текстова о нашем великану. Заступљени су текстови Андрића, Павла Поповића, Владике Николаја, Исидоре Секулић, Јована Деретића и других. Ово је веома значајна књига, јер на једном месту, свако ко се за дело владике Рада интересује, може да пронађе преко неопходно.

Градови и Химере – Јован Дучић
Ко је читао Дучићева два најпопуларнија дела Благо цара Радована и Јутра са Леут
ара сигурно ће допунити, ако већ није, своје утиске о овом нашем великом песнику к
њигом Градови и Химере. Читајући ову књигу можемо, поред путовања на разне стране, путовати и кроз време на почетак 20. века, као и пролазити кроз духовну борбу и промену самог Дучића, која се највише види из Писама из Палестине, у којој дипломата и велики заводник, прераста у духовног горостаса и великог националног трудбеника.

Изабране песме – Васко Попа
Изабране песме Васка Попе ће својом једноставношћу и превеликом дубином дотаћи душу сваког читаоца из заокруженог опуса, једног од највећих српских песника друге половине 20. века. Поред ове књиге препоручујем и зборник Јутро мислено – поезија немањићког доба који је саставио Попа, а објављена је 20 година по његовој смрти.

Ветрометине звон – Милан Ђокић
Роман је објавио Књижевни клуб Краљево. У роману се говори о учитељици која из Војводине, ношена романтичним зовом српског буђења, почетком 20. века иде у окупиране области Македоније да учисрпску децу. Она и њена породица пролазе многе недаће, Балканске ратове и Први светски рат, да би се прича завршила у сам освит Другог светског рата.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment