АЛЕКСАНДРА КОВАЧЕВИЋ – Изложба #TheFutureOfMemery

Александра Ковачевић (1989) завршила је мастер студије Трансмедијских истраживања у класи проф. Дејана Грбе 2014.г на Факултету ликовних уметности у Београду. Школске 2013/14 године провела је два семестра на студентској размени на Universität für angewandte Kunst у Бечу. Добитница је Награде за вечерњи акт 2011.г, као и Награде за особену креативну иновацију из Фонда "Милош Бајић" 2014. године. Ово је њена друга самостална изложба, а излагала је и на више групних.

О изложби #TheFutureOfMemery каже:

"Изложени материјал су принтови великог формата фотографија са мог Инстаграм профила. Назив изложбе “#TheFutureOfMemery” кључан је за схватање ове изложбе.У форми hashtaga1) уз игру речи 2) реферише на изложбу “TheFutureOfMemery” 3.
Обе изложбе баве се феноменом постинтернет друштва и утицајем који интернет специфично креирање, дељење и архивирање слика има на наше интимно схватање прошлости, садашњости и будућности. Става сам да интернет култура друштвених мрежа моју генерацију обликује на сличан начин као што су класични advertajzing, телевизија и холивудски филмови обликовали генерације мојих родитеља.

1) Hashtag је знак # (тараба) који стоји пре нечега. Он означава хиперлинк који вас води на неку другу ардесу на webu и функционише само ако је испред речи или испред низа речи које нису одвојене размаком. Hashtag се користи за груписање порука, слика, видеа и других садржаја по категоријама. Сврха тога је да корисници могу лакше да врше претраге и да добијају прегледније листе резултата. Када кажемо хасхтаг већина људи данас прво помисли на друштвене мреже попут Twitter-a, Tumblr-a, Facebooka-a,Instagram-a, YouTube-a i Google Plus-a.(извор Wикипедиа)

2) “The Future of Memory” је назив изложбе која се тренутно одржава у Kunsthalle-u у Бечу и чији је главни кустос Ницолаус Сцхафхаусен, уједно и један од кустоса недавно одржаног 55. Октобарског салона, одржаног под називом “Ствари које нестају”. #TheFutureOfMemery је hashtag форма назива ове изложбе, с тим што је Memory еволуирало у Memery, измишљену реч која је настала спајањем речи меморy (сећање) и меме(мим).

2Mem (engl. meme; /ˈmiːm/)је израз који означава јединицу културолошке информације, као што су културолошка пракса или идеја, која се преноси вербално или понављањем неке радње од једног ума до другог. Memi се могу сматрати јединицама културолошке еволуције. Идеје могу да еволуирају на начин који је аналоган са биолошком еволуцијом. Неке идеје боље преживљавају од других; идеје могу да мутирају, на пример, кроз неразумевање; две идеје могу да се спајају како би произвеле нову идеју која укључује елементе обе родитељске идеје(извор Wикипедиа).

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment