КРАЉЕВАЧКИ БИОЛОЗИ ОТКРИЛИ НОВУ БИЉКУ

Краљевчки биолози ЦОНКА СТАНКОВ и магистар ЖИВКО СЛАВКОВИЋ представили су 12. новембра новооткривену биљку у флори Србије коју су назвали ЊИВАРИЦА. У препуној галерији Културног центра у Рибници представили су резултате свог четворогодишњег истраживања на терену, у лабораторији и у литератури чија је круна њиварица - стручног назива "Novellus species Erigeran multicepsfloreo Slavkovicz et Stankov c 2015 anusi".
ЦОНКА СТАНКОВ је наставница биологије у ОШ "Вук Караџић". Мр ЖИВКО СЛАВКОВИЋ је до пензије стигао такође као професор биологије у краљевачким школама, а познат је као један од највећих познавалаца флоре централне Србије.
У вечери пуној топлих прича и надахнућа показали су да међу нама још увек има некадашњих "народних учењака", искрених заљубљеника у природу, науку, али и људе.
У наставку вечери представљена је и књига Цонке Станков "Прилози из зоогеографије, зооетике и зооекологије", из које су одломке читали ученици гђе. Станков из ОШ "Вук Караџић". У програму је учествовао и Милош Мацан, ученик краљевачке Гимназије, који је читао своје песме надахнуте љубављу према биљкама и животињама, као и заштитом природе.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment