БОРБЕ У СРБИЈИ НОВЕМБРА 1915.Г

Крајем октобра и током новембра 1915.г на подручју југозападне Србије, а посебно око Краљева, вођене су жестоке борбе српске војске са снагама Централних сила, првенствено аустроугарским и бугарским. Циљ је био обезбедити повлачење српске војске, државних органа и народа јужно, ка Косову и Метохији. О тим биткама је 7. новембра у Краљеву говорио проф. др СЛОБОДАН ЂУКИЋ, професор војне историје на Војној академији у Београду. Предавање су организовали Друштво историчара Рашког округа и Културни центар „Рибница“.
Претходно је истог дана на брду Врановац у Пекчаници одржан парастос српским ратницима који су изгубили живот бранећи улазак непријатељске војске у Ибарску клисуру и тиме обезбедивши одступницу. Намера непријатеља била је да преко Ивањице и Студенице пресече повлачење српске војске, двора, владе и народа према Косову и Метохији. Према речима проф. др Ђукића овај период повлачења, који је био почетак голготе, није довољно истражен.
- Зато још не знамо колико је људи изгинуло на планинама око Краљева, и уопште у јесен 1915.г током Тројне офанзиве на Србију. Али са сигурношћу се може рећи да су српске јединице које су штитиле одступницу издржале надљудске напоре, јер су морале да зауставе 3-4 пута бројнију војску. Поред тога, данашња посета Врановцу показала нам је да је терен око Краљева изузетно тежак, брдскопланински и да је свака промена положаја изискивала велику пожртвованост – рекао је др Слободан Ђукић.

ФОТО: KЦР и Ненад Јеротијевић фото "Осмех"

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment