ВЕЧЕ СА РШУМОМ – ВЕЧЕ ЗА НЕЗАБОРАВ

У организацији Културног центра „Рибница“ Краљево одржано је књижевно вече са једним од највиђенијих и најчитанијих српских песника - Љубивојем Ршумовићем. Програм је водио песник Милош Милишић, а Свечана сала Градске управе била је мала да прими све поштоваоце Ршумовог лика и дела.
Ршумовић је у првом обраћању говорио о инспирацији, односно о изненађењу душе, како то назива немачки песник Шилер, и да писац не мора да доживи све оно о чему пише, јер то надахнуће долази одозго.
„Видим доста мојих другара, младих људи. Има неко време, не зовем их децом. Прочитао сам да велики кинески филозоф Конфучије никада децу није називао децом него младим људима, па се и ја сад мало правим важан“, рекао је Ршумовић настављајући стиховима „Јер дете није дете, играчка за стрине и тете. Дете је дете, да га волите и разумете...“
Ршумовић је говорио и о томе како је почео да пише, о првој освојеној награди за песму у трећем разреду основне школе. Награда је дошла из Пионирских новина за које је радио Душко Радовић. Много година касније песник је дознао да је Душко послао уздарје свим младим људима који су слали своје радове у Пионирске новине. Била је то графитна оловка са гумицом и претплата на новине.
Вече је било испресецано разговорима и познатим Ршумовим песмама. И одрасли и „млади људи“ у глас су рецитовали познате дечје песме, а неке попут „Вуче, вуче, бубо лења“ и „ Нема света, ни планете“ су чак и отпевали.
Дејан Алексић, познати краљевачки писац, прочитао је своју песму „Поета и брци“ посвећену Ршумовићу. Песма се налази у књизи „Ршумдани“ објављеној 2007. године поводом педесетогодишњице Љубивојевог рада. Алексић је истакао да му је велико задовољство што је био позван да да литерални допринос том дивном штиву.
Пред сам крај програма, осим „Здравице српском народу“, публика је имала прилику да први пут чује песму „Шака светих минерала“ коју је Ршумовић посветио академику Матији Баћковићу.
И на крају, Ршумов савет за развијање љубави према књизи:
„Ако хоћемо да нам деца заволе књигу, да заволе читање, морамо их од најранијег детињства упознати са књигом као предметом. Нека им књига буде играчка! А онда, да им читамо песме и приче, да их навикнемо да слушају и тако ће они сами пожелети да читају, да купују књиге, јер је то једини начин да се књига одржи. Књига ће, ја сам убеђен, победити електронска чуда.“

   

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment