“ВИЗАНТИЈСКИ ВИШЕБОЈ” НИКОЛЕ АЛЕКСАНДРА МАРИЋА

- Александар Марић је песник лирског гласа какав се дуго није чуо у нашој књижевности, дарује читаоца испосничком и ходочасничком поезијом која реторичким питањима трага за одговором о положају човека - рекла је рецензенткиња Милица Миленковић, на представљању најновије збирке песама Алекснадра Марића "Византијски вишебој". Књижевно вече је одржано 8. октобра у Народној библиотеци "Стефан Првовечани", која је са Културним центром "Рибница" и Књижевним клубом Краљево суорганизатор овог догађаја.

За рукопис ове збирке Марић је 2014.г добио награду "Гордана Тодоровић", коју додељује Центар за туризам, културу и спорт из Сврљига, који је и издавач књиге.
Чланица жирија за доделу награде "Гордана Тодоровић" Милица Миленковић истакла је да је лексички фонд комбинација црквеног говора као носиоца старинског и модерног говора као носиоца усвојених туђица, што указује на језик у коме се проналази мост за спој истока и запада на нашем тлу, и тиме "даје основ језику који се сећа".

Председник Књижевног клуба Краљево Милош Милишић је оценио да је Александар Марић један од последњих квалитетних изданака на књижевној сцени Краљева, којој су неопходне младе снаге.

Књига песама "Византијски вишебој" је пета у поетском опусу Александра Марића, претходиле су јој "Студеница, Студеница" (2003), "Првенац, Косовски прозбеник" (2008), "Анђели жетеоци" (2008) и "Обрачунавање светлости" (2014). Добитник је награде "Богдан Мрвош" за 2005.г, Годишње награде Књижевног клуба из Фонда др Хранислава Милошевића за 2014. годину. Води књижевну радионицу Клуб младих песника.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment