Др ПЕТАР ИГОВ – “МОЈ ИЗБОР КЊИГА”

После краће паузе у сталној рубрици "Мој избор књига", гост нам је др Петар Игов, који за вас препоручује књиге из Градске књижаре у Омладинској 59.

Петар Игов, педијатар, несуђени учитељ, до тврдоглавости упорни родитељ и вечито дете које ослушкује другу малу и велику децу.
На послу у краљевачком Дечјем дому здравља свакодневно разговара са родитељима. У сваком тренутку се труди да дете које прегледа нечему и научи. Често од тог детета и сам научи нешто више. Професија којој се умало приклонио пре много година, професија учитеља, препустила је место другој професији, такође посвећеној деци - њиховом лечењу.
„Од старијих колега, а увек је било много врхунских педијатара у Краљеву, научио сам да лек лечи, али никада толико добро док се у терапију не уведу и лепа реч, игра, шала, дечји осмех и непрекидно разумевање како детета, тако и родитеља. И они су нечија деца, а деца имају права на страхове и љубав, бар колико и ми - порасла деца“, поручује Петар.
Школовани класични музичар, убеђени рокер, џезер, блузер.
Ожењен. Родитељ једне Мине и једног Михајла.
Дете својих родитеља. Дете „Димитрија“ и краљевачке Гимназије.
Дете Краљева, по рођењу, животима својих предака, по непрестаној посвећености најлепшем граду.
„И избор књига је, надам се, довољно дечји, али свакако је ЗА ДЕЦУ и њима посвећен “, каже Петар.

- „На пример“ – Дејан Алексић
-Од најчитанијег краљевачког аутора књига за децу, Дејана Алексића, препоручујем збирку песама „На пример“. Његове књиге радо читамо сви у породици. Зашто га толико волимо, биће вам јасно већ из ове песмице.-
-Мали оглас-
Бувац и бува добили бувче,
Хитно им треба двособно куче.
Предност имају клемпаве расе;
Што веће уши – веће терасе

2

„Доктор Прокторов прдипрах“ – Ју Несбе, норвешки писац
У овој књизи се говори о урнебесним авантурама двоје деце и лудог научника – доктора Проктора. Он је генијални проналазач, само што његове изуме нико не жели да користи. Када се у докторов комшилук досели Буле и упозна Лису, све почиње да се мења. Проктор је измислио прдипрах помоћу којег деца могу да путују у космос, а што је најважније, тај прдипрах уопште не смрди. Ако НАСА откупи овај генијални изум, доктор ће коначно постати славан и богат. Све ово доводи до низа комичних ситуација и авантура у које ће главни јунаци упасти.

3

„Лето кад сам научила да летим“ – Јасминка Петровић
Ово је прича о одрастању, заљубљивању , несигурностима тинејџерског доба...Прича је представљена кроз низ комичних ситуација. Главна јунакиња је девојчица Софија која иде на летовање на Хвар са две баке, што за њу представља праву катастрофу. Међутим, то летовање се претвара у незабораван провод. Софија тамо упознаје родбину, али се и суочава са последицама недавног рата.

4

„Роман у мојој глави“ – Соња Ћирић
Главна јунакиња је девојчица Мина чије безбрижно детињство нагло почиње да се мења, јер се ближи крај основне школе. Матурски испит, растанак са другарима, развод родитеља, почињу да јој компликују живот и она схвата да није баш занимљиво одрасти. На новонастале изазове покушава да одговори стварањем романа у својој глави. Мина на занимљив начин објашњава граматику, гласовне промене итд . Тражећи грешку на свом завршном тесту, покушава да нађе и грешку коју су направили њени родитељи...

5

„Кућа хиљаду маски“ – Игор Коларов
Коларова сам, на наговор своје деце, почео да читам пре неколико година и сматрам да је веома озбиљан дечји писац. Његове приче су занимљиве како за децу, тако и за одрасле. Две омиљене књиге су ми „Аги и Ема“ и „Кућа хиљаду маски“ у којој се говори о једном детињству и одрастању без родитеља , и тражењу начина да се избегне суочавање са суровом реалношћу.

6
Градска књижара, Омладинска 59

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment