„ЕМИР КУСТУРИЦА – ПОЕТИКА ПОРИЦАЊА СМРТИ“, ИВАН НОВЧИЋ

У организацији Културног центра „Рибница“ Краљево, синоћ је у Свечаној сали Градске управе представљена књига „ЕМИР КУСТУРИЦА – ПОЕТИКА ПОРИЦАЊА СМРТИ“ краљевачког писца Ивана Новчића.
Поред аутора, о књизи је говорио и сатиричар Зоран Туцаковић, а одломке из књиге читала је Ивона Живковић.
Многи ће да се запитају када прочитају ову књигу зашто се аутор упустио у овакву студију када не припада ни филмским теоретичарима, ни свету филма уопште.
„Био сам затечен чињеницом да литературе на српском језику о Кустуричином раду има веома мало. Осим књиге Горана Гоцића „Култ маргине“, која данас представља свето писмо монографије на српском језику, о најзначајнијем српском редитељу целовитог истраживања нема.
„Мала књига о Емиру Кустурици“ Жана-Марка Буиноа преведена је на српски језик, али у њој није темељно обрађена сама естетика.
Постоји доста кратких студија и текстова који се могу наћи у филмским институтима и библиотекама, али су сужени у тематском смислу“, каже аутор.
Књига је изграђена на три плана. Аутор је покушао да унесе једно ново обележје у Кустуричином стваралаштву, а то је порицање смрти. Допринос том проучавању даје редитељева књига „Смрт је непровјерена гласина“ у форми аутобиографије, која има мотив да се смрт сведе на таблоидни ниво.
„Кустурицу је тешко интерпретирати зато што су се критичари углавном бавили његовим политичким ставовима, а нарочито када су у питању битке за југословенско наслеђе (филм „Подземље“). Због тешкоћа у интерпретацији и због тога што су његови филмови нерешива енигма за ту критичарску елиту, естетика се вешто избегавала.
Можда Кустурица није наш најбољи редитељ, али је сигурно да су његови филмови једна врста магије“, закључио је Иван Новчић.
Иван Новчић пише поезију, прозу и бави се есејистиком. До сада је објавио две књиге песама: „Ампутација душе“ и „Шифарник страдања“. Своје радове објављивао је у часописима Кворум, Сизиф, Липар, Бдење и у Новом филмографу. Инжењер је пољопривреде за сточарство и професор српског језика и књижевности. Живи и ради у Краљеву.

28.04.2016.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment