ЗАВРШЕНА ТРЕЋА СМОТРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

Трећа Смотра народног стваралаштва, у организацији Културног центра „Рибница“ Краљево, одржана је у Дому Војске Србије, а пред почетак програма уприличен је свечани дефиле учесника кроз центар града.
Певачка група „Рибница“ била је домаћин бројним певачким групама из Србије и региона. У програму су учествовали и дечји фолклорни ансамбли из културно – уметничких друштава „Абрашевић“, „Ратина“, „Краљевачка ризница“, „Младост“ Опланићи и Културни центар „Самаила“.
„Трудимо се да очувамо нашу традицију, јер где нема песме и ћирилице, нема ни Србина. Мислим да је јако важно организовати овакве манифестације како би се очувала српска песма“, каже Радосава Стеванић која води ПГ „Беле раде“ из Ивањице.
Најмлађи чувари традиције из културно – уметничких друштава показали су да нимало не заостају за својим старијим друговима, приказујући сав колорит и разноврсност српског фолклора. Александра Марковић, чланица КУД-а „Абрашевић“, каже да много воли фоклор и да јој је част да представља српку културу на важним догађајима у нашој земљи, а посебно у иностранству.
За љубитеље старих заната организована је радионица на којој је представљен асурџијски занат. Радионицу је водио Павле Нећаков из Зрењанина, који је кроз теоријски и практични део програма учесницима показао како да направе предмете од рогоза.
„Имао сам велику жељу да одржим радионицу у Краљеву и да људе упознам са једним занатом који је на овим просторима јако редак. Трудимо се да наши производи буду препознатљиви по квалитету и да људима покажемо шта је заправо рогоз, јер многи не знају. У понуди имамо широку палету производа од подметача преко папуча, торби, корпи и намештаја, што су могли да виде и учесници радионице и посетиоци“, рекао је водитељ радионице за коју је владало велико интересовање.
Програм Смотре водио је професор Радослав Премовић, начелник Дома Војске Србије.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment