ЗАВРШЕНА УМЕТНИЧКА КОЛОНИЈА НА ГОЧУ

Културни центар „Рибница“ Краљево је другу годину за редом на Гочу отганизовао уметничку колонију под називом „Шта недостаје...?“. Ове године реализација колоније је подржана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а суорганизатор је Народни музеј Краљево.
Учесници колоније били су раличитих професионалних опредељења: сликари, историчари уметности, професори, студенти факултета уметности и једна млада композиторка. Њихови различити погледи на уметност и на свет уопште, допринели су ширем опсегу промишљања и аналитичком продубљивању идеја.
„Надам се да је форма ове колоније кроз директан разговор уметника, охрабрила младе учеснике да постављају питања и да буду спретни и способни да на свако питање, било оно логично или не, имају спреман одговор, да имају поптуну свест о томе шта је стваралачки процес у уметности, шта из њега произилази као дело и какав то утицај има на друштвени контекст“, рекао је Милорад Вујашанин, уредник Ликовне редакције у Културном центру и медијатор колоније.
Идеје, које су уметници изнедрили у десетодневном боравку на Гочу, теже ка томе да се успостави нека врста базе за будућност, како би ова колонија добила конференцијски карактер и постала центар окупљања значајних уметника са српске сцене и шире.
Питање „Шта недостаје...?“ је врло широко, па иде од личних и егзистенцијалних питања до неких суштинских, која се тичу позиције савремене визуелне уметности у друштву и проблема које савремена уметност има у реализацији. Ова колонија је другачија од осталих јер је изостављен рад као коначна чињеница. Циљ колоније је да испита могућности колективног мишљења у уметности, утопијских пројекција у данашњем времену, могућности нових визуелних форми и језичких израза.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment