ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ „МАГЛИЧ“ 2016.

Овогодишњи Фестивал уметности „Маглич“ почео је 30. маја отварањем изложбе „Руски уметници у духовној уметности Србије“ у Свечаној сали Градске управе. Изложбу је отворила Надежда Кушченкова, директорка Руског дома у Београду и саветница Амбасаде Руске Федерације.

„Захваљујем се Културном центру на позиву. Први пут сам у Краљеву и надам се да ћемо се од сада чешће виђати, да ћемо заједно организовати различите програме и да ће се Краљевчани још боље упознати са руском традицијом. Ја не знам добро српски језик, али знам главне речи које долазе из срца. Желим вам добар пут, пуно успеха и пуно среће“, поручила је Надежда Кушченкова на отварању изложбе.

„Револуција и грађански рат у Русији проузроковали су велику миграцију Руса. Међу Русима који су се доселили у Србију било је лекара, инжењера, уметника...Језик им је био најмања баријера. Срби су их примили са добродошлицом. Многе архитекте и сликари из Русије су у Србији оставили значајна дела за будућа покољења. Ова изложба је посвећена њима“, рекла је Светлана Илић, aуторка изложбе и секретарка Удружења питомаца руских кадетских корпуса при Руском дому у Београду.

Након избеглиштва из Русије, царски кадетски корпуси су организовани у Белој Цркви. Упркос позним годинама, отварању изложбе је присуствовао и један од кадета из Беле Цркве, који већ дуги низ година живи у Краљеву, господин Александар Маслов.

Пројекције руских филмова

Од 30. маја до 2. јуна у Француској кући од 20 часова био је организован руски филмски караван у оквиру којег су приказана три филма: „Дванаест“ Никите Михалкова, „Острво“, редитеља Павела Лунгина и „Повратак“ редитеља Андреја Звјагинцева.

Изложба „Рефлексије наслеђа“.

У Галерији Културног центра у Рибници 1. јуна отворена је изложба „Рефлексије наслеђа“. Изложба је део колекције Културног центра „Рибница“ Краљево, а чине је радови награђених младих стваралаца са територије Рашког округа.

3.ЈУН

Радионице
У петак 3. јуна у дворишту Француске куће одржане су три креативне радионице. Радионицу израде накита водила је Краљевчанка Љубинка Стевановић – Буба. На радионици су прављене минђуше и прстење од бакарне жице са додатком стаклених и камених перли.

Радионицу израде предмета од коже водила је Наташа Требовац из Сремске Митровице. Водитељка радионице је позната по ручној изради обуће од коже: сандала, ципела, кломпи, папуча... Полазници су имали прилику да науче како се припремају шаблони за израду кожне галантерије, као и да кроје и ручно сашију новчанике.

Радионицу израде традиционалних руских лутака за здравље, срећу и успех, водила је  Рускиња Светлана Живковић из Обреновца. Занимљиво је да су код Словена, али и код многих других народа, лутке у почетку израђиване за одрасле, а тек касније за децу. У Русији су  ове лутке биле повезане са веровањима. Оне нису имале очи. Када би се таквој лутки додале очи, сматрало се да она престаје бити амајлија, јер тада види и оно што не треба, па се у њу може уселити зли дух.

Концерти

На Тргу српских ратника истог дана одржана су два концерта. Музички део Фестивала уметности „Маглич“ почео је концертом камерног оркестра „Camerata Academica“ из Новог Сада и оперске певачице Свитлане Декар, првакиње новосадског Народног позоришта.

На репертоару су била дела познатих руских композитора. Челиста оркестра “Camerata Academica” је Краљевчанин Марко Милетић, који је нагласио да му је задовољство што наступа у свом родном граду. Ово је био први заједнички наступ оркестра и Свитлане Декар, а ипраћен је уз велики аплауз након сваке композиције.

Централни догађај био је наступ познатог музичара Сање Илића и групе „Балканика“. Ни јака киша није спречила Краљевчане да уживају уз најпознатије композиције прослављеног музичара. Енергичан наступ уз спој традиционалног и модерног, етно и рок звука, са предивним вокалима Данице, Невене и Младена Лукића, испраћен је уз одушевљење публике.

4.ЈУН

Излет у Жичу
4.јуна у преподневним часовима био је организован одлазак у манастир Жичу за чланове ФА „Сувенир“ из Воскресенска. Друштво су им правили наши Краљевчани из ФА „Карановац“. У манастиру им је пуштен филм и упознати су са најважнијим догађајима који су пратили овај средњовековни манастир од његове изградње па све до данас.

Дечја представа „Кроз свет руских бајки – у посети код Маше“

У  препуној сали Краљевачког позоришта одиграна је дечја представа „Кроз свет руских бајки – у посети код Маше“. Представу, коју чини комбинација неколико руских бајки, извели су глумци новосадског позоришта „Сунчани зечић“. На крају представе глумци су извели најмлађе посетиоце на бину, где су заједно играли и певали. По изјавама наших најмлађих гледалаца, најзанимљивији су били Маша, медвед и сирена.

Традиционална руска кухиња

У фоајеу Свечане сале Градске управе у поподневним часовима представљена су нека од најпознатијих руских јела. За дегустацију су биле припремљене слане и слатке палачинке, медењаци, пирошке, каша од хељде са печуркама, квас и још много тога. Највеће интересовање изазвали су пељмењи, тестенине пуњене месом. Није била ништа мање тражена ни торта са медом и орасима. Велику пажњу посетилаца привукао је самовар из којег је послуживан чај.

Концерти

Велики број људи окупио се у суботу 4. јуна на Тргу српских ратника где су одржана три концерта.

Хор Руског дома отпевао је најлепше руске песме, а публика је најбоље одреаговала на „Каљинку“ и „Каћушу“. Наступ је завршен песмом „Тамо далеко“ што је изазвало дивне реакције публике, која је поздравила извођаче уз громогласан аплауз.

Многобројни љубитељи српског фолклора пратили су наступ Фолклорног ансамбла „Карановац“. Ансамбл се представио играма из околине Београда, Поречја, Црне Траве и Лесковца. Женска певачка група отпевала је четири композиције. Како на бини, тако се и у публици играло и певало током целог наступа, а највећим аплаузом награђени су најмлађи играчи.

 

Наступом Фолклорног ансамбла „Сувенир“ из Русије завршен је музички програм овогодишњег Фестивала уметности „Маглич“.

Уз занимљиве кореографије „Сувенир“ је Краљевчанима представио богат репертоар руских народних игара. Под руководством Марије Тишецкаје, на бини су се смењивали играчи у прелепим ношњама, и солистикиње које су изводиле руске народне песме.

Фестивал уметности „Маглич“ завршен је 6. јуна затварањем изложби „Руски уметници у духовној уметности Србије“ и „Рефлексије наслеђа“.

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment