ИЗЛОЖБА “ИЗА СЕНКЕ“ КАТАРИНЕ ЈОВАНОВИЋ

У Галерији Културног центра у Рибници у среду, 27. септембра у 20 часова биће отворена изложба ''Иза сенке'' уметнице Катарине Јовановић.

Изложба представља ауторкино вишемесечно истраживање, које ће нам представити кроз три медија -  видеом, фотографијама и сликама.

„Потребом насталом од питања, оног трагалачког, суштинског, смисленог и огољеног, креће и мој пут саткан од сенке. Гледам је као какву кључаоницу кроз коју вирим у свој вокабулар знања, лексикон тајни, бележницу сопственог  мрака и истине. Ако је светлост свесност, јер од ње настаје све рађањем сунца, које је мајка светла и таме, које је из мог угла и симбол запостављеног и заборављеног времена, оног које преспавамо, а које изнедрава својом величином идеје, инспирацију и креацију, постављам своје питање природом.

Црно - бело, светлост - мрак, сунце - сенка, дан - ноћ, та универзална контрастна симбиоза, ти дуализми, плешући заједно остављају простор посматрачу да се и он угнезди  ту и да у скривеним нивоима сопственог и сам почне да плеше с контрастима постављајући своја питања. Можда су заправо ћошкови наших сенки наших безброј ја.“ (ауторка изложбе)

Катарина Јовановић је рођена 1993. године у Љубовији. Средњу школу за дизајн завршила је у Београду на смеру дизајнер индустријских производа и ентеријера, а затим и 2016.  године Високу школу ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду на смеру медији слике. Од 2010. године је чланица еколошке комуне „Породица бистрих потока“ на челу са Божидаром Мандићем, где игра у алтернативном театру. Излагала је у галерији СКЦ-а на две групне изложбе фотографија у оквиру конкурса Националне географије Србије у сарадњи са ВСЛПУС,  као и на колективној изложби на тему „Бескрајност“ у галерији „Петак“.

Глумила је у представи „Стид“  комуне „Породица бистрих потока“ на позоришним фестивалима широм Србије. До наставка образовања се води као слободни уметник и не припада удружењима и институцијама. Живи и ствара у Београду. Ово јој је прва самостална изложба.

katalog 1
katalog 2

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment