ИЗЛОЖБА „ПРЕСЕК“ САЊЕ ЛАТИНОВИЋ - Културни центар "Рибница" Краљево

ИЗЛОЖБА „ПРЕСЕК“ САЊЕ ЛАТИНОВИЋ

У Галерији Културног центра у Рибници у среду, 16. августа у 20 часова, биће отворена изложба „Пресек“ уметнице Сање Латиновић.
На изложби ће бити представљена три кључна рада у њеном досадашњем стваралаштву. У питању су видео записи перформанса, од којих је први под називом “Aquarium”, 2008. изведен у Порту (Португал), представљао прекретницу у њеној уметничкој пракси. Реализацијом тог рада уметница своју сферу интересовања са вајарства пребацује на перформанс.
У сарадњи са колегом Ранком Ђанковићем реализује заједнички рад Movements: White. Перформанс је први пут изведеног у Галерији ’73 у Београду. Последњи, али не и мање битан у развојном путу ове уметнице, је видео запис перформанса Do Not Cross. Перформанс је изведен на завршној изложби њених мастер студија у Берну ( Швајцарска) 2016. године. Тим радом она преиспитује границе психички подношљивог као и да ли се те границе актом анулирају. Другим речима, постоји ли тачка у којој границу више не можемо претворити у праг?
Сања Латиновић (1983) завршила је Факултет ликовних уметности у Београду, Одсек вајарство. Мастер студије завршила је 2016, на ХКБ Берн у Швајцарској, Одсек перформанс. Иако по вокацији вајар, Сања Латиновић свој рад углавном фокусира на перформансу, видеу и фото документацији, бирајући их као поља уметничког израза кроз које преиспитује и сам медиј скулптуре, истражујући његове трансформативне потенцијале у релацијама материја – простор - форма – идеја. Учествовала је на бројним изложбама у Србији и широм света, а њен последњи рад Do Not Cross ушао је у ужи избор радова за прво бијенале Јужне Америке.

20819764_1445822325499451_905632973857659950_o

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment