ИЗЛОЖБА “РАЂАЊЕ”, ЉУБИША ЂУРИЋ

У Галерији Културног центра у Рибници 8. јуна је отворена изложба „Рађање“ уметника Љубише Ђурића.
Изложба „Рађање“ је уметничка филозофска прича о рађању живота, уметности. Центар изложбе је јаје и његова универзалност у црно-белој комбинацији са разним материјалима.
Црно и бело су магични сплет две најчудније боје, које заправо и нису боје. Исак Њутн је запазио да без обзира на то да ли је обојени зрак рефлектован, расут или пропуштен кроз неки предмет, његова боја остаје неизмењена. Из тога следи закључак, да су боје које ми опажамо резултат интеракције од раније већ обојене светлости телима, а не резултат тога како тела производе светлост. Доказао је да је црно-одсуство светлости, а бело-присуство светлости, и да никада ништа није тако црно како изгледа, јер постоји 40 нијанси црне и исто толико и беле.
Црна и бела су одувек и боје провокације и контраста, али и скривена суштина иза шареног привида реалности.

„Развојни пут ,,рађање“ је пут у разним нијансама светлости. Црно-бело је асоцијација на ефектну црно-белу фотографију, на црно бели-филм, на раскошно ноћно небо посуто звездама, на светлост на крају тунела, езотеријски спој дана и ноћи, грешне и племените стране људске природе...“ (Гордана Марги Ђурић, ликовни критичар)

Аутор изложбе и Милорад Вујашанин – Цујо, уредник Ликовне редакције Културног центра, водили су разговор са посетиоцима о изложеним радовима, али и о актуелним проблемима у култури.

Љубиша Ђурић, академски сликар и магистар, рођен је 1949. године у Мајданпеку. Магистрирао је сликарство у класи професора Лубарде. Члан је Удружења ликовних уметника Србије и Удружења француских уметника ,,Lа maison des artistes” у Паризу.
За своје богато уметничко стваралаштво освојио је многобројне награде. Имао је на десетине самосталних изложби и учествовао је на значајним колективним изложбама. Живи и ради на релацији Београд – Париз.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment