ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ „МАГЛИЧ“

Данас је у Свечаној сали Градске управе отворена изложба „Руски уметници у духовној уметности Србије“. Ово је уједно и први програм овогодишњег Фестивала уметности „Маглич“.
Посетиоцима се најпре обратио Томислав Илић, градоначелник Краљева, код којег је био организован пријем представница Руске Федерације. Након обраћања градоначелника, гошћама и посетиоцима је добродошлицу пожелела директорка Културног центра “Рибница” Краљево - Елизабета Тодоровић.
Изложбу је отворила Надежда Кушченкова, директорка Руског дома у Београду и саветница Амбасаде Руске Федерације.
„Захваљујем се Културном центру на позиву. Први пут сам у Краљеву и надам се да ћемо се од сада чешће виђати, да ћемо заједно организовати различите програме и да ће се Краљевчани још боље упознати са руском традицијом. Ја не знам добро српски језик, али знам главне речи које долазе из срца. Желим вам добар пут, пуно успеха и пуно среће“, поручила је Надежда Кушченкова на отварању изложбе.
Ауторка изложбе „Руски уметници у духовној уметности Србије“ је Светлана Илић, секретарка Удружења питомаца руских кадетских корпуса при Руском дому у Београду.
„Револуција и грађански рат у Русији проузроковали су велику миграцију Руса. Међу Русима који су се доселили у Србију било је лекара, инжењера, уметника...Језик им је био најмања баријера. Срби су их примили са добродошлицом. Многе архитекте и сликари из Русије су у Србији оставили значајна дела за будућа покољења. Ова изложба је посвећена њима“, рекла је Светлана Илић.
Након избеглиштва из Русије, царски кадетски корпуси су организовани у Белој Цркви. Упркос позним годинама, отварању изложбе је присуствовао и један од кадета из Беле Цркве, који већ дуги низ година живи у Краљеву, господин Александар Маслов.

30.05.2016.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment