КАТАРИНА МИЈАТОВИЋ – Изложба – 9. децембар 2015.г

Ликовна редакција Културног центра "Рибница" изложбену активност у 2015. години завршава представљањем радова Краљевчанке Катарине Мијатовић. Катарина је 1998.г дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Момчила Антоновића.
Ово је четврта самостална изложба Катарине Мијатовић и тим поводом је написала:

- Често се питам да ли, и закључујем да још увек не разумем свет око себе. Шта је то што нам изазива жељу за предметношћу или да сликамо природу? Када гледате моје слике видећете да на њима тога нема. Нема препознатљиве фигурације. Постоји само отисак боје, грађење слике бојом. Све је сведено на боју и светлост. Понекад се могу запазити “сусрети” две или више боја. На њиховим додирима се ствара или не ствара линија (одлука је на гледаоцу).
Одкуд та моја заокупљеност бојом? Када гледамо свет око себе видећемо колико је боја присутна у животима људи. Постоје многе теорије о њима али ја се тиме овде не бавим. Оно што желим да покажем је њихова лепота, не тако савршена каква она у природи стварно јесте, већ их представљам онако како их ја видим у покушају да створим складност међу њима.
Четири слике већег формата представљају дуализам, дељење две различите нијансе исте боје. Он обухвата вишезначне поделе а мени је значајна подела на дух и материју. Друга група слика представља моје палете боја које ме асоцирају на калеидоскоп. Две слике мањих димензија, плава и тамно црвена представљају “кретање”, визуелно ка споља требало би да немају крај, или да се ка средишту све завршавају у једној тачки. Овим се ствара извесна тензија. На групним сликама истог формата формираним у групе по четири, потенцирала сам израз потезом четке различитим бојама . Требало би да изгледају као путовање, или као лет птица. И на крају је једна слика малог формата са натписом ”Сваки дан рађа нову идеју”.
Тешко је описати слике (себе), ако за то не постоји добар разлог и спремност да се са њима изађе пред јавност. Онда цео један свет постаје поклон за онога који своју уметност без страха и предрасуда показује људима - написала је Катарина и истакла да изложбу посвећује недавно преминулој мајци Вери Поповић.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment