КОНЦЕРТ ЛОРАНА ПРОКОПИЋА – ВЕЧЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ

Поводом Међународног дана франкофоније, синоћ је у Свечаној сали Градске управе одржан концерт Лорана Прокопића, шансоњера из Новог Сада. Колико је шансона и даље популарна, сведоче многобројни посетиоци који су уживали уз звуке најлепших француских и домаћих мелодија.
Пред почетак програма присутнима је добродошлицу пожелела Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“ Краљево. Концерту је присуствовала и госпођица Флоранс Коц, аташе за лингвистику у Француском институту у Београду.
„Рођен сам у Паризу, где сам живео до своје седме године. Веза са шансоном датира још од тих најранијих дана. Последњих шест година интензивније наступам и промовишем овај вид музике. Шансона није само лепа песма, лепа мелодија и квалитетан текст. Она подразумева и једну ширу филозофију живота“, каже Лоран, који се осврнуо и на историју шансоне.
У Француској је била изузетно важна за развој друштвене мисли. Одиграла је значајну улогу у доба Француске револуције, тако да је кроз текстове шансоне и наступе на улицама, раскрсницама и трговима, могла да се чује реч критике. Развијајући се током векова, златно доба је доживела после Другог светског рата.
„Репертоар сам повезао са песмама Драгана Стојнића, који је баш у Краљеву 1964. године победио на такмичењу „Микрофон је ваш“ певајући препев француске шансоне “Elle était si jolie“, сада већ чувене „Била је тако лијепа“, којом сам започео вечерашњи наступ. Певам песме великог броја француских шансоњера, али се, кад причамо о послератној шансони, издвајају три имена: Жак Брел, Лео Фере и Жорж Брасанс. То су три аутентична шансоњера и сваки од њих је имао апсолутно свој, врло препознатљив израз. Изузетно ценим сву тројицу, али сам у репертоар уврстио и песме које су ближе нашој публици, као што су песме Шарла Азнавура, Едит Пјаф, Жилбер Бекоа и многих других.“
Лоран Прокопић је са супругом основао Удружење „Шансона“ са циљем да разноврсним културним програмом и концертима привуку пажњу јавности и популаризују шансону.
„Када су људи дирнути, не само песмама, наступом, већ и емоцијом која излази са сцене, то је оно што нас држи и мотивише да наставимо да радимо. Најлепше је када у публици видимо парове, али суштина је да на шансону сви лепо реагују, од најмлађих до најстаријих, као што је био случај вечерас у Краљеву.“
Уз Лорана Прокопића наступили су Ружица Павловић (клавир), Ондреј Магловски (хармоника) и Ервин Малина (контрабас). Вече шансоне завршено је уз бис, громогласни аплауз и песму „Nathalie“, а Лоран је Краљевчанима поручио да буду бољи једни према другима, да се поштују, да људима прилазе са поверењем и да им основа свега буде љубав.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment