КОНЦЕРТ „НА ЗАПАДУ НЕШТО НОВО“

Културни центар „Рибница“ Краљево у сарадњи са Музичким центром Крагујевац организовао је синоћ у Краљевачком позоришту концерт нове романтичне хорске музике 21. века. Наступили су Градски хор „Црвчанин“ из Краљева под руководством Лејле Стојановић и Градски камерни хор „Лицеум“ из Крагујевца под диригентском палицом професора Милоја Николића.

Овај заједнички концерт је наставак сарадње хорова започете пре две године извођењем дела Џона Тавенера у Храму Светог Саве у Краљеву и Саборној цркви у Крагујевцу.

Ово је уједно и последњи пројекат професора Николића, који је „Лицеум“ водио 28 година.

„Програм који смо припремили је занимљив јер најављује могуће правце даљег развоја хорске музике. Тај правац је сада другачији у односу на 20. век на западу. У прошлом веку су композитори стално истраживали нове могућности и нове језике, тако да се класична, уметничка музика  све више претварала у науку него што је била уметност. Композитори 21. века су се вратили томе да буду уметници, окренули се публици. Нашли су равнотежу између сопствених уметничких уверења и публике, онога што публика може и хоће да прими. Тако је настао један нови покрет. Вратили су се на тачку где се та музика разишла са публиком, а то је било у доба романтизма и зато је ова музика сада прилично романтична, пријемчива и певљива“, рекао је Николић.

Како у Крагујевцу прошле недеље, тако је и у Краљеву концерт оправдао очекивања публике и био круна свих напора да се овај пројекат реализује.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment