КРАЉЕВСКИ ЏЕЗ У КРАЉЕВУ

Више хиљада Краљевчана и житеља централне Србије од петка до недеље је уживало у врхунском џезу који су на 8 концерата извели џезери свих генерација, од оних светски афирмисаних до нових нада српског џеза. Организатор фестивала је Културни центар „Рибница“. Концерти су одржани у центру Краљева, на Тргу српских ратника, а и публика и извођачи оцењују да је атмосфера била одлична.
За многе је пето издање „JazzIbar“ Фестивала обележио излазак на краљевачку сцену легенди југословенске музике – прво вече је то био наступ Бисере Велетанлић као специјалне гошће „Васил Хаџиманов бенда“, а последње вече је састав „All stars“ предводио Лазар Лале Тошић, бубњар, рођени Краљевчанин. „Све звезде“ (Фреди Станисављевић, Марко Ђорђевић, Александар Јаћимовић, Васил Хаџиманов, Милан Павковић и Лале Тошић) овога пута су свирале у спомен на Михаила Мишу Блама, који је преминуо прошле године, а био је уметнички директор фестивала „JazzIbar“ у прва три издања. Њега је на том месту ове године наследио Васил Хаџиманов, који каже да је изузетно задовољан и извођачима и публиком:
- Програм је био разноврстан и на највишем нивоу. Успели смо да доведемо афирмисане музичаре, неке и ветеране, да промовишемо младе музичаре из Краљева и Чачка, да доведемо госте из Хрватске, да подсетимо на Мишу Блама. Свако вече програм је био сјајан, а то потврђује и публика, која је долазила у великом броју и одлично реаговала – рекао је Хаџиманов.
Од петка до недеље на „JazzIbar" Фестивалу 2015 су наступили „Fish in oil“ из Београда, „ВХ бенда“ са Бисером Велетанлић, „Jazz project“ из Чачка, „Qzama kvartet “ из Београда, „Delta bluz geng“ из Пуле, Биг бенд Музичке школе из Краљева, Биг бенд РТС-а и „All stars“. Отворена је и изложба „Џез скице“ са текстовима Војислава Пантића, џез критичара и новинара из Београда. Елизабета Тодоровић, в.д. директора Културног центра „Рибница“ истиче да првих пет година „JazzIbar“ показује да ће фестивал имати дугу будућност:
- Публика је из године у годину све бројнија, долази и из околних градова, и прави добру атмосферу на концертима. То показује да џез у овом делу Србије има своје верне поклонике. Поносни смо и на своју мисију ширења квалитетне музике јер, подсећам, сви концерти су бесплатни за публику и одржавају се на градском тргу – каже Тодоровићева.

Покровитељи фестивала „JazzIbar“ су Град Краљево, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и „Erste" банка, а фестивалу су помогли и бројни донатори и медији.

« 1 of 2 »

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment