КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ЖИВОРАДОМ НЕДЕЉКОВИЋЕМ 

У Француској кући представљено је књижевно стваралаштво песника Живорада Недељковића у оквиру серијала књижевних програма „Књига у Центру“. У улози модератора био је песник Милош Милишић.
Програм је почео песмом из Недељковићеве нове књиге „Успон“, која представља стишан, па самим тим и сабран глас о основним стварима, о препознатим и чистим елементима свакодневице.
„Нема песничке награде коју Живорад Недељковић није добио у Србији, што говори о вредновању његове поезије“, рекао је Милишић прочитавши прву песму.
Вече је било испреплетано причом о песниковим почецима, познанствима, начину писања и читањем песама. У разговору су учествовали и посетиоци постављајући питања и износећи своје запажања.
„У раним годинама, када сам интензивно писао, када се чинило да поезија може да замени све у животу, кретао сам од неког детаља, од слике која може филмски да се уобличи. Од свих тих песама, ја сам у глави замишљао некакав документарни или поетични филм. Од те идеје ми се није одустајало. Било ми је привлачно да та сликовност песме буде навршена и да онај ко чита може да створи представу и читаву једну причу“, рекао је Недељковић.
Осим о свом стваралаштву, говорио је о различитим стиловима других песника, приметивши да се млади песници враћају прозној структури и прозном исказу.
Недељковић је истакао да на вечери поезије долазе само одабрани, они који држе до себе и који се на једном вишем нивоу интересују за ствари духовности, поменувши шпанског песника Хуана Хименеза који каже да су љубитељи поезије и песници огромна мањина.
„Сматрам да је поезија нешто најбоље што ова земља има“, закључио је Недељковић.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment