„Мој избор књига… „ – АНГЕЛИНА САВИЋ

АНГЕЛИНА САВИЋ има 17 година и ученица је трећег разреда краљевачке Гимназије, природно-математички смер. Воли да чита књиге и гледа филмове и овде недеље она препоручује књиге из Градске књижаре (Омладинска 59).
- До 6. разреда сам мало читала, једва бих се натерала да прочитам и школску лектиру. Књига која је променила мој однос према читању је „Орлови рано лете“ Бранка Ћопића. Тај роман ми је отворио врата у чудесни свет књига, тако да и сада највише волим да читам књиге из којих сазнајем нешто ново о животу у другим културама и временима. Још не знам шта ћу студирати, тако да бих могла да кажем да ми је то тренутно највећи проблем. Ипак, верујем да ћу у наредне две године искристалисати идеју о будућем позову.

Џин Сасон „СУНЦЕ ИЗА БЕДЕМА“
- Ова књиг говори о положају жена у муслиманској традицији, о којој мало знам и зато ме такве књиге интересу1ју. Описани су врло чврсти породични односи за које мислим да, с једне стране, дају сигурност појединцу, али, с друге стране, гуше индивидуалност, нарочито жена. Мислим да жене у исламској култури имају углавном потчињен статус и то ми се не свиђа.

Сидни Шелдон „ПЕСАК ВРЕМЕНА“
- Ово је литература за одмор, забавна и лака за читање. Као и у другим књигама Сидни шелдон, и у овој је узбудљив заплет, а главни јунаци и борци су жене. Радња се одвија у Шпанији у време Шпанског грађанског рата.

Хишам Матар „У МУШКОЈ ЗЕМЉИ“
- Ова књига 3говори о мучној судбини једне породице у Либији и тешком одрастању једног дечака. Делимично је аутобиографска, јер је и Хишам Матар имао тешко детињство. Отац главног јунака је противник Гадафија и води двоструки живот, као политички борац у илегали и као породичан човек. Однос између дечака и оца је врло комплексан.

Агата4 Кристи „ТУЖНИ ЧЕМПРЕС“
- Класичан крими роман, чита се у даху, има занимљив заплет. Буквално до последњег тренутка не може се наслутити убица и то је оно што ме фасцинира у књигама Агате Кристи.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment