МОЈ ИЗБОР КЊИГА – АНЧА ДИМОВСКА

У рубрици „Мој избор књига“ гост нам је Краљевчанка Анча Димовска и за вас ће препоручити књиге које можете наћи у Градској књижари у Омладинској 59.

„У слободно време волим да гледам балет и понекад радим јогу. Певам у Градском хору „Црвчанин“, јер сам одувек волела музику. Као мала сам свирала виолончело. Завршила сам енглески језик и књижевност у Новом Саду, граду из којег носим дивне успомене.“

Поред велике љубави према музици, Анча гаји и велику љубав према књизи, која датира још из раног детињства. Поезију је заволела преко такмичења рецитатора. Основно образовање завршила је у ОШ „IV краљевачки батаљон“, за коју каже да јој је била битнија од Гимназије. Књиге које памти из тог периода одрастања и које препоручује најмлађим читаоцима су „Тајно друштво ПГЦ“ и „ Летилица професора Бистроума“.

А ево шта је Анчин данашњи избор у нашој књижари!

„ДОПЛЕР“ - ЕРЛЕНД ЛУ

Бриљантна криза средњих година! Први мој сусрет са овим писцем је био управо преко књиге „Доплер“. Након смрти свог оца, главни лик доживљава кризу средњих година, повлачи се у шуму и схвата колико је био „несрећно бриљантан“ дуги низ година. (бриљантан муж, отац...)

1

„ДЕВОЈКА С ПОМОРАНЏАМА“ – ЈУСТЕЈН ГОРДЕР

Ово је топла љубавна прича коју препоручујем младим људима. „Девојка с поморанџама“ је ода животу и прича о потрази за правом љубави. Ако не волите поморанџе, заволећете их кад прочитате ову књигу.

2

„ЧОВЕК У МРАКУ“ – ПОЛ ОСТЕР

Ова књига се чита у једном даху. У питању је модерна прича, слика Америке у XX i XXI веку. Главни лик је дека, који је болестан и, који проводећи време код куће са својим унуком размишља о свом животу. У књизи се види колико писац воли и филмску уметност. Од Остера препоручујем и књигу „Месечева палата“.

3

„НОРВЕШКА ШУМА“ – ХАРУКИ МУРАКАМИ

Кад чује песму „Норвешка шума“ коју су изводили Битлси, главни јунак се сети своје бурне младости – љубавне приче, одлучне девојке, неодлучни момци. Радња романа смештена је у Токио у другој половини XX века. Муракамија препоручујем јер је одличан наратор и познавалац људског срца.

4

„БЕЗБОЈНИ ЦУКУРУ ТАЗАКИ И ЊЕГОВЕ ГОДИНЕ ХОДОЧАШЋА“ – ХАРУКИ МУРАКАМИ

Кроз архитектуру железница, Безбојни (једино његово презиме у себи није садржавало боју) описује Токио и у својим зрелим годинама решава дилеме из давне прошлости. Његови пријатељи, који су имали боје, једног дана су га избацили из свог друштва прекидајући сваки контакт с њим. Годинама касније, он покушава да  нађе одговоре за све што се десило. Ову књигу прочитајте након „Норвешке шуме“.

5

„МАГАРЕЋЕ ГОДИНЕ“ – БРАНКО ЋОПИЋ

За најмлађе љубитеље књига препоручујем „Магареће године“ од Бранка Ћопића.  Сазнајте које су то „магареће године“, шта ради црна књига и како можете да надмудрите одрасле.

6

„ИТАКА И КОМЕНТАРИ“ – МИЛОШ ЦРЊАНСКИ

Црњански је перфекциониста што се тиче форме. Он је писац који је тежио савршенству стила и био врло педантан. Песме су дубоке и пуне емоција,  љубавних или родољубивих. Нема поезије без „Мизере“ и „Серенате“.

8 10

 

 

 

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment