НАЈАВЉЕН “STREET ART“ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У ФРАНЦУСКОЈ КУЋИ

У дворишту Француске куће најављен је седми „Street art“ фестивал који почиње данас (21. август) ликовном радионицом Слађе Миљковић.

Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“ Краљево, рекла је да, иако са скромним буџетским средствима, Установа настоји да задржи форму фестивала и да га поред музичког програма обоји различитим садржајима.

„Оно што је специфично за „Street art“ фестивал јесте конкурс за најбољу фотографију, филм и стрип и карикатуру.  Победници су ове године освојили викенд за двоје у хотелу „Добре воде“ на Гочу. У категорији за најбољу фотографију равноправно су награђени Јан Вало из Новог Сада за фотографију "In out" и Снежана Лукић, такође из Новог Сада, за фотографију "Rain". У категорији стрип и карикатура награђен је Драган Стошковић из Београда за рад „Мишеви“. Жири у саставу Слађана Миљковић – дипломирана сликарка, Биљана Ђукић – дипломирана сликарка и Јелена Крунић – Славковић, дипломирани инжењер графичког инжењерства и дизајна – мастер, донео је одлуку да не додели награду за најбољи краткометражни филм“, рекла је Елизабета Тодоровић.

Награде ће бити додељене у петак,  25. августа пред почетак концерата у дворишту ОШ „IV краљевачки батаљон“.

Похваљене су фотографије Јелене Жаревац и Миломира Јаснића. У категорији стрип и карикатура похваљени су радови Горана Ћеличанина, Јоване Субашић, Милете Милорадовића, Уроша Максимовића и Зорана Михаиловића. У категорији краткометражни филм похваљена је Креативна радионица Краљево.

Оно што увек зашарени „Street art“ јесу графити који ће се радити 25. и 26. августа на две локације – у Улици Милоша Великог и у Омладинској улици у пролазу код кафића Весело мајмунче.

О радионицама у оквиру Фестивала говорила је Оливера Марјановић, координаторка радионица у Културном центру. Оливера је најавила ликовну радионицу на којој ће се радити акварел на тему „Фасада мог града“ (21, 22. и 25. август) и радионицу „Бојимо за борбу против насиља“ коју Културни центар организује у сарадњи са Удружењем Феномена (среда у 9 сати пре подне). Обе радионице ће се одржати у дворишту Француске куће.

Промоцију књиге „Street art Belgrade“ Александра Ђорђевића, која ће се одржати у среду у 20 сати у дворишту Француске куће, најавио је уредник Редакције за књижевност Миша Милосављевић.

„Реч је о аутору који већ годинама предано фотографише графите у Србији и свету и чија колекција броји више од седам хиљада фотографија. Књига је штампана на српском и енглеском језику и садржи пет стотина фотографија у колору. Поред представљања књиге, биће изложено и тридесетак принтова“, рекао је Милосављевић.

За музички део програма  исте вечери задужен је Kida Keva Sound System.

Најатрактивнији део Фестивала  чине концерти у дворишту ОШ „IV краљевачки батаљон“ о чему је говорио Бојан Петровић, уредник Музичке редакције. У петак, 25. августа програм почиње у 19 часова и 30 минута наступом Принцеза Рок Планете. Након тога наступају Framework,  SickSoul, Хаџи Продане Душе и  популарни састав Ничим изазван.

У суботу од  20 часова наступају краљевачки репери Треф, Каћа и Силвер,  затим Kida Keva Crew и као звезда вечери босанскохерцеговачки репер и аутор хип хоп текстова Едо Маајка. За after party задужени су Euphorics & EDGE MC.

Фестивал се завршава у понедељак 28. августа у фоајеу зграде Градске управе (средњи улаз) где ће у 20 часова бити отворена изложба  „Фасада мог града“. Изложбу ће чинити радови настали на радионици Слађе Миљковић.

1 2 3 4 5 6 7

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment