ОДРЖАНА ТРИБИНА О СТРИПУ

У сарадњи са Домом омладине Београда, у Галерији Културног центра у Рибници, 7. априла ове године, одржана је трибина Стрип - најважнија српска уметност (и место Краљева у њој). Београдски сценариста и историчар поп културе, писац и коаутор првог критичког лексикона стрипа у Источној Европи, Зоран Стефановић, у уводном делу надахнуто је говорио о стрипу, његовој историји од пећинског сликарства, преко фрескосликарства до најновијих тенденција у светском стрипу, те о значају стрипа за културу, образовање, идентитет и духовни развој локалних заједница, али и читавих нација.
Стефановић је најавио формирање и рад Центра за уметност стрипа који ће окупити све стрип ауторе по Србији, а чији је основни циљ популаризација стрипа у нашој земљи. Уједно, најављен је и рад на писању националне стратегије стрипа у оквиру Националне стратегије за културу. Стратегија би обухватала рад на дигитализацији стрипова, обнављању стрипа у библиотечким фондовима, формирању националног удружења стрип аутора, као и многих других активности на популаризацији и очувању стрипа у Србији. Стефановић се посебно осврнуо на чињеницу да Србија скоро читав век представља центар стрипа у Источној и Средњој Европи, и да је домаћи стрип најутицајнија уметничка извозна грана, објављивана широм света.
О значајној улози Краљева у историји стрипа и популарне културе у Србији говорио је Никола Масловара, доајен југословенског стрипа, који у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву неколико година организује успешну и посећену радионицу стрипа. Модератор трибине био је Драгољуб Стојковић, уредник у Дому омладине Београда, аутор популарног романа „Хроничар“, који је пре две године представљен краљевачкој публици у Културном центру. Организатори су трибину посветили Здравку Зупану, југословенском стрипском аутору, историчару и издавачу, те Зорану Савковићу Џерију, Краљевчанину, сликару, уметнику, глумцу, позоришном редитељу и педагогу, аутору популарног стрипа „У царству трол-патуљака“.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment