ОДРЖАНА ТРИБИНА “ФАНЗИНИ – КАД СУ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ БИЛЕ УМЕТНОСТ“

У сарадњи Културног центра „Рибница“ Краљево и Дома омладине Београда, у Француској кући је 11. маја ове године одржана трибина „Фанзини – кад су друштвене мреже биле уметност“.

Модератор трибине, Драгољуб Стојковић, уредник трибинског програма у Дому омладине Београда, говорио је о појави и значају фанзина у Европи у другој половини двадесетог века.

„Фанзин (скраћено зин) је аматерска публикација ручно израђена од стране фанова из љубави, а не због профита. Фанзини су, током хипи и панк покрета, били штампани медији андерграунд сцене и они се разликују од мејнстрим часописа, јер их пишу обични људи који нису професионални новинари.“

Гости трибине били су Зоран Јанковић Ракс и Војкан Трифуновић, фанзинаши из Краљева. Говорили су о појави фанзина и андерграунд сцени у Краљеву. Трифуновић је детаљно говорио о самиздат филозофији и Do It Yourself етици, о умножавању и дистрибуцији фанзина.

„Фанзини су се раније израђивали уз помоћ писаће машине, а припрема за штампу се вршила тако што су се делови страница секли маказама и потом лепили. Штампа се, најчешће, састојала из фотокопирања, а постојали су и успешнији фанзини који су штампани у штампарији. Фанзини спроводе отворену политику ауторских права и читаоци се обично храбре да умножавају и даље дистрибуирају фанзин.“

Модератор Стојковић наглашава да је данас интернет делимично потиснуо штампане фанзине и да се појављује нови облик фанзина под називом е-зин, јер је много лакше и јефтиније издавати преко интернета. Неки фанзинаши проналазе компромис тако што прво израде штампано издање фанзина, које потом скенирају и каче на интернет, да би свако ко жели могао да га одштампа на кућном штампачу.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment