ОДРЖАН КАРАВАН ИГРЕ У КРАЉЕВУ

Под покровитељством Ане Брнабић, председнице Владе Републике Србије, данас је у Дому Војске Србије у Краљеву одржана манифестација Караван игре. У име нашег града организатор овог догађаја био је Културни центар „Рибница“ Краљево.
Програм је почео отвореним часом балета, који је водила Марија Јанковић, прва солисткиња балета. На радионицама су учествовали и чланови краљевачких плесних школа „Денис Касаткин“ и „Спектар“.
У фоајеу Дома Војске отворена је изложба фотографија и одржана конференција за новинаре на којој су говориле Марица Мијајловић, заменица градоначелника града Краљева и Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру.
Заменица градоначелника је истакла да је част што се наш град нашао међу 15 градова у Србији у којима се одржава Караван игре, као и да је организовање једне овакве манифестације доказ да се култура не централизује већ се даје могућност и локалним самоуправама да својим грађанима омогуће да присуствују разноврсним програмима.
„Караван игре је пројекат Националне фондације за уметничку игру. Почео је у септембру, а Краљево је седми по реду град у којем гостујемо. Овај пројекат има циљ да активира публику свих генерација и упути их у то шта је савремена игра, колико су важне креативне индустрије, а да с друге стране публика ужива у балету. У питању је интерактиван програм, који укључује пре свега најмлађе. Оно чему се посетиоци највише радују јесу представе за децу и младе и гала концерти на којима наступају прваци Балета Народног позоришта Београда“, рекла је Аја Јунг.
Директорка Национале фондације за уметничку игру је нагласила да игра недостаје у едукацији и на сцени, као и да градовима фале балетске школе које ће правити креативнију нацију, мање деструктивну, која ће као таква имати сазнања о покрету и телесној и менталној интелигенцији која се постиже игром.
Најмлађи су уживали у представи „Часови игре за одрасле и напредне” кореографа Сташе Зуровца, а затим и у представи „Мали принц“, коју су извели ученици школе Националне фондације за уметничку игру у класи Иванке Лукатели.

Посластица овог целодневног програма је свакако балетски гала концерт. На сцени у Краљеву наступили су прваци Балета Народног позоришта Београда Ана Павловић и Јован Веселиновић са ученицима Балетске школе Националне фондације за уметничку игру и Балетске школе „Димитрије Парлић“ из Панчева.

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment