ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ПАНЧЕВАЧКОМ БИЈЕНАЛУ УМЕТНОСТИ - Културни центар "Рибница" Краљево

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ПАНЧЕВАЧКОМ БИЈЕНАЛУ УМЕТНОСТИ

У Галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба посвећена Бијеналу уметности у Панчеву. На отварању су говорили Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и омладину Панчева и Ивана Маркез Филиповић, уредница програма визуелних уметности Културног центра Панчева.
Ротар је говорио о историјату манифестације и њеном значају истакавши да је и породично везан за ово бијенале јер је његов отац један од покретача.
„Није било лако направити бијенале те '81. године, пре свега што су постојали отпори средине, јер Панчево носи тај паланчки моменат. Једна група вајара није била позвана, па су и они били увређени. Међутим, то организаторе није спречило да остваре циљ и да у првих десетак година излажу најзначајнији вајари, који су примењивали разне технике. Сваке друге године Панчево је постајало центар уметности Југославије.“
Галерија, коју води Ивана Маркез Филиповић, основана је 1976. године, али се од '81. практично установила изложба ПИЈС (Панчевачка изложба југословенске скулптуре), да би се након распада Југославије организовало тријенале скулптуре и то је била прекретница – из концепта скулптуре ушло се у нове трендове.
На изложби у Рибници је приказано осамнаест паноа аутора Жељко Рајачића, који се од 2000. године брине о визуелном идентитету бијенала.
„Бијенале има и едукативни карактер. Желимо да оставимо траг, покажемо новим генерацијама како се то некад радило и да дамо ветар у леђа новим уметницима... Идеја изложбе је да прикажемо публици историјат ове манифестације. На сваком од паноа се види ко су били учесници, а ко селектори. У првим бијеналима додељиване су и награде за критику и уметничко дело, али су касније изостале“, рекла је Ивана Маркез.
Изложбу можете погледати до 30. новембра.

 

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment