ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ФЕМИНА“ ЈЕЛЕНЕ ВЕЉКОВИЋ

У Галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба женских фигура „Фемина“, коју можете погледати до 4. јула. Ауторка изложбе је Јелена Вељковић, млада уметница из Краљева.

Сваку групу фигурина које су изложене сачињавају по три жене, постављене у виртуелном троуглу који означава женски принцип, свет природе и „велику мајку". Моћ броја три је универзална и представља тројну природу света, као небо, земља и вода, почетак, средина и крај. Издвојена фигура Ева представља појединачно биће, индивидуу. Она је недељива, приказује супротстављање појединачног свему осталом. Издвојена је као репрезентативни пример да је сваки човек особено непоновљива јединка, мада, створена да функционише у колективу.
„На изложби су, поред фигура, приказани и моји цртежи и слике за чији сам настанак користила комбиноване технике, туш, акварел. И раније сам радила женске портрете, актове, па је као резултат свега настала и изложба „Фемина“, која је иначе моја прва самостална изложба и много ми значи што је отворена баш у Краљеву, мом родном граду. Захваљујем се организатору, својој породици и пријатељима, а посебно професорима Браниславу Спасојчевићу и Владану Мартиновићу, јер су ми пружили велику подршку“, рекла је Јелена Вељковић.

Јелена Вељковић рођена је 1993. године у Краљеву. Апсолвент је Високе технолошке школе струковних студија у Аранђеловцу на одсеку дизајна уникатне и индустријске керамике.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment