ОТВОРЕН СЕДМИ ЏЕЗИБАР

У дворишту Француске куће, уз многобројне љубитеље џеза, вечерас је отворен седми по реду Интернационални џез фестивал „ЏезИбар“. Присутне је најпре поздравила Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“ Краљево, а затим Војислав Пантић, програмски уредник фестивала.
„Велика част ми је била када су ме из Културног центра „Рибница“ Краљево позвали да дођем овде и да помогнем селекцијом седми „ЏезИбар“. Био сам на фестивалу 2015. године и дивно сам се провео. За „ЏезИбар“ сам везан још од првог фестивала, када је покојни легендарни Миша Блам почео да ради овде ни из чега и стално сам размишљао како ће све то да изгледа. Чини ми се да су фестивали прилика да неки људи, који можда никад раније нису слушали озбиљније џез формате, заволе овај музички правац“, рекао је Воја Пантић наводећи још и да „ЏезИбар“ и ове године има подршку Министарства културе и информисања, а да је то велика потврда доброг рада. Пантићева идеја у селекцији бендова била је да се представи с једне стране домаћа сцена, а с друге стране да се направи корак напред у избору иностраних музичара и изразио је задовољство што ће у Краљеву наступати велика интернационална звезда Ђанлука Петрела.
Програм је почео наступом хрватских музичара Филипа Новосела (тамбура) и Тихомира Хојсака (контрабас). Пред почетак концерта најавили су да ће публика уживати уз овај необичан спој и заиста је тако и било. Наступ је испраћен уз овације публике и завршен бисом. Оно што овај састав чини другачијим од осталих јесте виртуозна импровизација, спој етно музике и џеза, са нагласком на хрватски етно.
„У Србији смо раније наступали као индивидуалци, а ово је наш први заједнички наступ у вашој земљи. Реакције на досадашњим наступима су увек биле добре, из ранијих искустава знамо да је публика овде одлична“, рекао је Филип Новосел.
О томе како је овај необичан спој настао, испричао нам је Тихомир Хојсак.
„Пре годину и по, кад се Филип вратио са студија из Њујорка, нашли смо се у једном бенду и схватили смо да волимо исту глазбу. Почели смо наступати као дуо. Кад смо снимили први спот, увидели смо да смо покренули лавину, да дуо држи воду. У четвртом месецу прошле године изашао је албум, а већ у десетом месецу смо били на првој америчкој турнеји. Наступамо широм Европе, ускоро нас чека и Кина.“
Прво вече фестивала затворио је бенд „Цијук“. Лидер групе „Цијук“ Милан Ракочевић каже да је музика коју они изводе налик музици Тома Вејтса. Ракочевић ради арнжмане и пише текстове, а са басистом Жељком Косовцем свира још од школских дана. Бубњар је отац Игор Батес из Београда. У свом репертоару имају и руске песме, а музика је за њих, како кажу, и алат у борби против стреса.
У дворишту је приређена и изложба фотографија „ЏезИбар – ретроспектива“, па су тако посетиоци могли да се присете и програма са претходних шест фестивала. Посебно радује чињеница да је у публици било пуно родитеља са малом децом, а можда су баш ти најмлађи посетиоци нове наде џез сцене.

« 1 of 2 »

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment