ОТВОРЕН ШЕСТИ „JAZZIBAR“

Уз многобројне љубитеље џез и блуз музике, у дворишту Француске куће отворен је шести по реду Интернационални џез фестивал „JazzIbar“.
Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“ Краљево, пожелела је добродошлицу посетиоцима, а затим је “JazzIbar” званично отворио Васил Хаџиманов, уметнички директор фестивала.

Први бенд који је наступио био је београдски џез квартет „Flow Motion”. Поред композиција “Recorda me”, “Gingerbread boy”, публика је одлично одреаговала и на ауторску композицију овог бенда „Dizzy Stand”.
„Драго нам је што нас је публика одлично прихватила. Била је одлична атмосфера и ово је прелеп амбијент за џез свирке. Волели бисмо да наступамо на „JazzIbar” фестивалу и следеће године“, рекла је након наступа Милица Божовић, најмлађа чланица овог квартета.

Након наступа бенда „Flow Motion” посетиоцима је представљена књига „Исцељујућа моћ блуза“ аутора Тибора Нађа. Аутор је стварао ову књигу више од петнаест година, јер је сама тематика јако широка. Књига обухвата период када је блуз настао, од песама које су афрички робови у САД-у певали уз рад, па до краја шездесетих и седамдесетих година, када је овај жанр доживљавао сам врхунац своје популарности. На неки начин, ова књига је историја блуза. На питање како је дошао на идеју да напише ову књигу, познати музичар је одговорио:
„All you need is love. Љубав према музици, блузу, хтео сам да поделим са људима и у писаном облику, јер неке ствари које се напишу, не могу се одсвирати и обрнуто. Блуз је музика из живота. У блузу не постоје ноте. У блузу музичар има свој унутрашњи свет, који треба да изрази кроз свој глас и музику. Што је музичар искренији, то је и дубља емоција. Ако се отворите и подарите искреност и повратна реакција биће позитивна. Раскопчај блуз, подари га и буди оно што јеси!“

Да представљање књиге о блузу буде још занимљивије, побринуо се краљевачки бенд „Goodwill“, који је извео неке од најпознатијих песама из света блуза. Пред сам крај прве фестивалске вечери, на бини се појавио и Тибор Нађ који се ја бендом „Goodwill“ отпевао неколико песама.

Програм фестивала „JazzIbar“ наставиће се у суботу од 20 часова на Тргу српских ратника.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment