О нама

Културни центар  „Рибница“ Краљево данас

Културни центар „Рибница“  Краљево је градска установа за развој културе и уметности. Јединственост Културног центра огледа се у могућности да реализује програме из свих области културе, уметности, забаве и спорта, и једина је установа те врсте у граду. Користећи ту својственост Културни центар „Рибница“  Краљево реализује широк спектар активности: фестивале, концерте, књижевне вечери,  трибине, уметничке изложбе, сајмове књига, сликарске колоније, као и едукативно-забавне радионице за децу и одрасле. Организацијом културних и уметничких догађаја током целе године, Културни центар даје допринос манифестационом туризму, подржава уметничко стваралаштво појединаца и удружења и обогаћује друштвени живот грађана Краљева и Централне Србије.

 Културни центар „Рибница“ Краљево у будућности

Наш циљ и жеља је да постанемо главно место за окупљање уметника и љубитеља уметности. Културни центар  „Рибница“  Краљево ће наставити рад на умрежавању установа културе у земљи и на Балкану, које ће грађанима и уметницима заједничким снагама пружати квалитетне догађаје.

Историјат

Културни центар "Рибница" Краљево постоји од 1948. године и наследник је најпре Културно-просветног друштва, а затим Дома културе "Новица Јолић", које су формирали мештани насеља Рибница. Тако је и зграда данашњег Културног центра изграђена 1948. године радом мештана.

У друштву су радиле драмска, фолклорна, музичка, спортска, риболовачка секција и многе друге. После неколико година стигао је и кино-пројектор, па Културно-просветно друштво „Новица Јолић“ добија биоскопску салу. Током шездесетих година, ОШ "Вук Караџић" је због недостатка свог простора користила просторије КПД-а  за приредбе и наставу.

КПД "Новица Јолић" 1970. године мења име у Дом културе "Новица Јолић", а у оквиру Дома се отвара и библиотека. Установа 1993. године поново мења назив и добија име по насељу у ком се налази - Дом културе "Рибница". Током ратних година биоскопска сала постаје нужни смештај избеглицама из Хрватске и БиХ и у тој функцији остаје читаву деценију. Током 2003. и 2004. године, након исељења избеглих и прогнаних, урађена је обимна реконструкција Дома. Некадашњи биоскоп постаје модерна спортска сала, а хол биоскопа преуређен је у галерију. Дом културе "Рибница" у марту 2008. године коначно добија данашњи назив – Културни центар "Рибница" Краљево. У августу исте године Установа у центру града у Омладинској улици добија простор за Градску књижару.

2015. године Културни центар „Рибница“ Краљево за реализацију програма добија на коришћење Француску кућу у Улици цара Душана.

60

Share Button