„Породица-како је сачувати“, Недељко Јовић

У Француској кући јуче је одржана промоција књиге „Породица-како је сачувати, отац љубави и поверења“. Аутор књиге је Недељко Јовић, психолог и писац из Београда. Предговор и рецензију књиге написао је академик Владета Јеротић.
Предавање је одржано из три дела. Аутор је у првом делу говорио о садржају књиге, док је други део био резервисан за навођење примера из праксе и евалуацију. Трећи део чинила је радионица везана за самопоштовање, самопоуздање и успех.
„Љубав, разумевање и поверење су најбитнији за очување породице. Ко ће сачувати породицу? Пре свега отац, отац љубави и поверења. Бити на челу породице подразумева служење и нежност. Отац мора бити веран браку, пун топлине и љубави према супрузи и деци. За жену је најважније да је муж воли, жели и поштује, јер „ко љуби своју жену, себе љуби“.
За децу је најважније да их неизмерно волимо и да их слушамо, јер слушањем детета помажемо му да вреднује своје мисли и осећања. У васпитавању деце стално морамо да дајемо, али родитељи морају да постављају и одржавају границе до којих дете може ићи у свом инату, пркосу. Битно је да деца осете љубав, стрпљење, нежност, праведност, пожртвованост, смех али и сузе. Деца осећају оно што уистину примају“, рекао је Недељко Јовић.
Као кључ решавања проблема у партнерским односима, аутор је навео истинску љубав и полазак од претпоставки које спајају партнере, односно од онога што је заједничко а добро функционише. Потребно је доћи до компромисног решења. Ни једна страна не добија, свака помало губи, али заједнички добијају.

13.05.2016.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment