ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ „МАГЛИЧ“

Вечерашњим програмом у Културном центру у Рибници почео је Фестивал уметности „Маглич“. Представљена је традиционална македонска кухиња, издаваштво Националног савета македонске заједнице у Србији и отворена је изложба слика и скулптура. Добродошлицу свим гостима и партнерима у организацији фестивала, пожелела је директорка Културног центра „Рибница“ Краљево Елизабета Тодоровић. Присутнима су се обратили и Васил Галев - председник Друштва ликовних уметника Македонаца у Србији, Благоје Илијевски – члан македонског националног савета, Искра Пенева – песникиња и потпредседница Одбора за културу Македонаца и Марија Продановић – председница Удружења „Кирил Пејчиновић“ у Краљеву.

„Друштво ликовних уметника Македонаца у Србији егзистира веће пет година. Чине га сликари, вајари и графичари који су завршили ликовне академије или примењену уметност. То су истакнути чланови који су добитници бројних признања и награда. До сада смо имали око двадесетак изложби, а једна од најзначајнијих је у САНУ. Први пут гостујемо у Краљеву, што ми је изузетно драго и надам се да неће бити и последњи пут“, рекао је Васил Галев на отварању изложбе.

Традиционална македонска јела припремили су чланови Удружења „Кирил Пејчиновић“.

„Македонско удружење у Краљеву постоји од 2009. године. Удружење негује македонску културу и традицију. Има и певачку групу коју чине професионални музичари. Задовољство нам је што смо остварили сарадњу са Културним центром. Ово је велика манифестација и апелујем на Македонце да виде како се поштује и негује македонска култура у Србији, посебно у Краљеву, како бисмо и ми могли да узвратимо. Трудимо се да представимо српску културу и традицију када гостујемо у Македонији. За вечерас смо спремили традиционалну храну као што је тавче, зелник, прилепске сармице, макало, малиџано“, рекла је Марија Продановић.

О издаваштву Македонског информативног и издавачког центра који се налази у Панчеву, причали смо са песникињом Искром Пеневом.

„Поред књига које се издају на српском, македонском и ромском, издају се и часописи, као што је „Македонска виделина“ који излази једном месечно, дечји часопис у коме су изложени радови деце која уче македонски језик у основним школама у Србији, часопис за културу и уметност „Видело“ који је промовисан у више земаља.“

„Драго ми је што смо данас у Краљеву. Већ годинама организујемо Дане македонске културе широм Србије, где представљамо македонске игре, песме, кинематографију, књижевност, и волели бисмо да убудуће организујемо и у вашем граду“, речи су Благоја Илијевског, члана Националног савета македонске заједнице у Србији.

Програм се наставља сутра на Тргу српских ратника, где ће концерте одржати етно певачица Даница Крстић и Влатко Стефановски Трио.

« 1 of 2 »
Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment