ПРЕДРАГ ТЕРЗИЋ – “LEISTUNG” (О лакоћи и тежини)

Циклусом цртежа под називом „Lajstung“ (nem. Leistung) ПРЕДРАГ ТЕРЗИЋ испитује повезаност спорта и уметности, фокусирајући се на тачку додира тела. Предраг Терзић је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, а докторирао је на Интердисциплинарним студијама теорије уметности и медија. У галерији Културног центра "Рибница" његови радови су изложени од 28. октобра 2015.године.
- Додир поседује јаку, добро дефинисану улогу унутар кошарке и без тог сегмента игра губи на значају. Додир има посебно место и бива место спајања, не само код играча из истог тима већ и код противничких играча који својом доминацијом и финалним додиром успевају да артикулишу своје место и значај на кошаркашком терену - рекао је Терзић у једном од разговора о уметности и уметнику.

Већина сцена је доста везана или подсећа на сцене распећа, где се може видети доза патоса и одрицања, као и моћ вере, која је карактеристична за доба ренесансе. У цртежима из циклуса „Lajstung“ (О лакоћи и тежини), осим испитивања тела и третирања тела до његових крајњих граница на крају долази и до пуцања одређених екстремитета. Може се приметити борба индивидуе не само за своје место на терену, него и његова лична борба да опстане у тренуцима који могу у једном тренутку бити и фатални.
Покушај да се такви моменти прикажу, као и да се забележе на адекватан начин, су примарни циљ циклуса „Lajstung“ (О лакоћи и тежини), све водећи рачуна да се цртеж ослони на сам тренутак додира или бола који такав сусрет може изазвати... - из каталога за изложбу у КЦ "Рибница" Краљево.

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment