ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЗБИРКE ПРИЧА “СРЕМ И СУМАТРА”

У Галерији Културног центра у Рибници 29. новембра у 19 часова биће представљена збирка прича "Срем и Суматра" Краљевчанина Ивана Новчића.

Ово је четврта књига Ивана Новчића и, како каже рецензент Иван Рајовић, "визуелно подсећа на песничку збирку са елементима прозног исказа, а може и обрнуто. Али у питању је проза, по много чему необична, несвакидашња и провокативна. 
Сви главни јунаци Новчићевог приповедања своде на једног, тоталног губитника у времену и простору, људску рушевину која тумара постапокалиптичним губилиштем у очекивању дефинитивног краја по неким одозго задатим правилима, у нечему што се животом више и не зове, можда само одлагање задате и неминовне смрти, која би могла да донесе олакшање.
Усудувши се да на овај начин зарони, или бар загребе у ово ђубриште паланачке егзистенције у транзицији, Новчић нам је показао да нисмо једини који то тако виде, ако се уопште усуђују да гледају, нити смо душевно лабилни ако и ми то сагледавамо исто или слично. А све што није слично или истоветно са пишчевим ставом или је самозаваравање или последица прихватања метода овладавања колективном свесношћу, пристајања на глупост и саглашавање са обманом као један од најсигурнијих начина преживљавања у тоталитарном и потпуно обезљуђеном друштву."

Иван Новчић рођен је 1972. године у Краљеву. По струци је инжењер пољопривреде за сточарство и професор српског језика и књижевности. Пише поезију, прозу, есеје и бави се филмском критиком. Своје радове објављивао је у часописима Кворум, Бдење, Сизиф, Липар и Новом филмографу. Добитник је награде Тома Радосављевић (2015) за најбољи есеј. На књижевном конкурсу Андра Гавриловић (2016) прича Рупа од храстове коре уврштена је у зборник Црте и Резе VIII, а прича Казна и злочин у зборник крими прича Затворена књига криминала (2017). До сада је објавио следеће књиге:

Ампутација душе (2003) поезија
Шифарник страдања (2008) поезија
Емир Кустурица:поетика порицања смрти (2016) студија

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment