ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „КАНАЛИЗАЦИЈА УМА“

У Галерији Културног центра у Рибници сутра (четвртак) у 19 часова биће представљена књига „Канализација ума“ Краљевчанина Николе Марића. Поред аутора, у програму учествује и Иван Новчић, који је написао рецензију.

Књига „Канализација ума“ је настала спонтано, као концентрована рушилачка енергија преточена у дело, пуна црнила и декаденције, али и ведрине. Књига подстиче човека да поставља себи питања, да преиспитује своју мотивацију, да „филозофира“, а са друге стране се не намећу одговори, иако се исказују одређени ставови. Кроз дијалоге, интроспективна размишљања и шетњу по својерсној канализационој мрежи, излаже се критика друштва.

„Тешко је дати жанровску одредницу овом невеликом делу Николе Марића: филозофски трактат, есеј са расправом, мисаона приповетка, психолошки роман, алегоријско штиво, јер „Канализација ума“ садржи елементе свега наведеног са својеврсним патосом и фикционалним фрагментима који никога не остављају равнодушним. Оно што прво пада у очи јесте, да је ова књига субверзивна у сваком смислу, како самим насловом, тако и својим садржајем који кида хијерархијски след.“ (Из рецензије, Иван Новчић)

Никола Марић је рођен и живи у Краљеву. Дипломирани је психолог, али има широк спектар интересовања: свира, компонује, црта, слика, бави се веб-дизајном и пише. Друштвени је активиста и као такав је учествовао у бројним акцијама из области културе, људског развоја и хуманитарног рада.

IMG_3942

Share Button

No Comments Yet.

Leave a comment